E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda pozitif seyir hakim---

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim
09 Ekim 2017 - 09:19 borsagundem.com

Küresel piyasalar Çin'in PMI verisine aldırış etmeden yükselişini sürdürdü

Çin hisse piyasaları bir haftalık tatilin ardından yükselişle açılış yaparken, ülkede açıklanan hizmet sektörü PMI verisi neredeyse iki yılın en düşük seviyesine gerilese de küresel büyümenin süreceği beklentileri üzerinde etkili olmadı. Siyasi belirsizlik Türk ve İngiliz para birimlerinde keskin hareketlere neden oldu. Japonya ve Güney Kore borsalarının tatilde olması dolayısıyla piyasalarda işlem hacimleri düştü. ABD'de ise bugün tahvil ve bono piyasaları kapalı olacak, hisse piyasalarında ise işlemler sürecek. Çin lokomotif hisseleri Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta zorunlu karşılıkları düşürme kararına gecikmeli tepki verere yüzde 1.7 yükseldi ile 2015 sonlarından bu yana görmediği seviyelere çıktı. Çin'de imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi verisindeki güçlü seyire karşılık bugün açıklanan Eylül ayı Caixin hizmetler PMI EYlül'de 50.6 ile 21 ayın dip seviyesine geriledi. Avustralya borsası yüzde 0.5 artıda seyrederken, Nikkei vadeli işlemleri yüzde 0.1 yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi geçen hafta yüzde 1.7 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.02 yükseldi. S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.15 artıda seyrederken, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin vadeli fiyatı artıda bulunuyor. TL, doların başlıca para birimleri karşısında hafif değer kaybetmesine rağmen ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize vermeyi askıya almalarının etkisiyle dolar karşısında illikit piyasada yüzde 4 değer yitirdi ve dolar karşısında 3.90'lara yükseldi. Sterlin ise İngiltere Başbakanı Theresa May'in siyasi sorunların ardından otoritesini yeniden ortaya koymaya çalışarak Dışişleri Bakanı Boris Johnson'u görevden alabileceği haberleriyle Dolar karşısında güçlendi.

DÖVİZ

Dolar, Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesine hazırlandığı endişeleriyle yen karşısında geçen hafta gördüğü 12 haftanın zirvesinden geriledikten sonra yatay seyrediyor. Geçen hafta Cuma günü Kuzey Kore ziyareti sonrasında RIA haber ajansına açıklamada bulunan bir Rus parlementer, Kuzey Kore'nin ABD'nin batı sahiline ulaşabileceğini düşündüğü uzun menzilli bir füze denemesine hazırlandığını belirtti. Dikkatlerin yeniden jeopolitik risklere çevrilmesi güven liman olarak görülen yene destek verdi ve ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından yükselen doları aşağı çekti. Dolar yen karşısında Cuma günü 113.44 ile 14 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bugün 112.58 ile yatay seyrediyor. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks Cuma günü 94.267 ile iki aydan uzun sürenin zirvesine çıktıktan sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 93.733'e geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları Cuma günü arz fazlası endişelerinin tekrar gündeme gelmesiyle yüzde 2 geriledikten sonra Suudi Arabistan'ın fiyatları desteklemek için üretimini sınırlamaya devam edeceği beklentileriyle ve ABD'deki sondaj kuyusu sayısının azalmasıyla yükseldi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla varil başına 49.48 dolarda işlem görüyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla varil başına 55.78 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine ilişkin yenilenen endişelerin altına olan güvenli liman talebini canlandırması ve doları baskı altında bırakmasıyla bir haftadan uzun sürenin zirvesine yükseldi. Spot altının ons fiyatı seans başında 29 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.5 artışla 1,282.39 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.8 artışla 1,284.80 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)