E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda pozitif seyir hakim oldu---

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim oldu

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim oldu
01 Kasım 2017 - 09:26 borsagundem.com

Petrol kısıntısına gidilmeyeceğine dair açıklamalar borsalara alım getirdi

Asya borsaları küresel ekonomide güçlü büyümeyi sürdüğüne işaret eden göstergelerin etkisiyle yükselişini sürdürerek 10 yılın zirvesini görürken, petrol fiyatları büyük ihracatçı ülkelerin üretim kısıntısını sürdüreceğine ilişkin beklentilerle değer kazandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, Güney Kore borsasındaki yüzde 1.2 yükselişin önderliğinde yüzde 0.7 prim yaptı. Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 1.6 yükseldi. Uzmanlar ABD'de vergi indirimi beklentileri, ABD'nin uzun vadeli tahvil getirilerindeki geri çekilme ve petrol fiyatlarındaki yükselişin Asya hisse senedi piyasalarını yukarı taşıdığını belirtti. Ayrıca Güney Kore'nin son çeyrekte yedi yılın en hızlı, Tayvan'ın ise iki buçuk yılın en hızlı büyümesini kaydetmesi de kıta ekonomisinin gücünü koruduğuna işaret ediyor. Bunların yanı sıra ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla büyümesi de öncü verilere göre üçüncü çeyrekte yüzde 3 ile finansal krizden bu yana görülen ortalama büyüme olan yüzde 2'nin biraz üzerindeki seviyelerin aşıldığını gösteriyor. ABD borsaları geçen ayı Şubat'tan bu yana en büyük aylık kazanımı kaydederek kapattıktan sonra dün yine yükselişle kapandı. Dow Jones Ekim ayının tamamında yüzde 4.3, S&P 500 endeksi yüzde 2.2, Nasdaq ise yüzde 3.6 prim yaptı. Yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump ve kıdemli Cumhuriyetçi Parti üyelerinin hazırladığı vergi indirimi paketinin Kongre'den nasıl geçeceğini ve Trump'ın bir sonraki Fed başkanı için kimi aday göstereceğini izliyorlar. Beyaz Saray Trump'ın adayını yarın açıklayacağını belirtti.

DÖVİZ

Dolar, yatırımcıların para politikasında sıkılaşmanın nasıl ilerleyeceğine dair ipuçları için yakından izlediği bugün sona erecek olan Fed toplantısı öncesinde artıda seyrediyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 yükselişle 94.680'de bulunuyor. Endeks Cuma günü 95.150'ye kadar yükselerek üç ayın zirvesini görmüştü. Fed'in dün başlayan para politikası toplantısını bugün sona erecek, karar ise Türkiye saat ile 2100'de açıklanacak. Faizlerde herhangi bir değişikilk beklenmese de, yatırımcılar gelecek ay yapılacağı tahmin edilen faiz artırımı ve faizlerin gelecek yıl ne zaman artırılabileceğine yönelik ipuçlarına odaklanacak.

PETROL

Brent petrolü üretim kısınıtısı anlaşmasına Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde gösterilen yüksek uyum ve Rusya'nın üretim kısıntısını uzatmayı desteklemesiyle iki yılın zirvesine yakın seviyelerde tutundu. OPEC üyesi ve Rusya önderliğindeki üye olmayan ülkelerin dünya çapındaki arz ve stok fazlasını azaltmak için başlattıkları yıl başından bu yana geçerli günde 1.8 milyon varillik üretim kısma anlaşması fiyatları destekliyor. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün 61.41 dolara kadar çıkarak iki yılın en yüksek gün içi seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.3 artıda 61.14 dolardan işlem görüyor. Brent, bu yılın en düşük seviyesini gördüğü Haziran ayından bu yana yüzde 30'a yakın prim yaptı.

ALTIN

Altın fiyatları dolardaki güçlü seyir nedeniyle gerilerken, yatırımcılar Fed'in bugün açıklayacağı para politikası kararında faizlerin bundan sonraki seyri hakkında ipuçlarını bekliyorlar. Piyasalarda ayrıca yarın açıklanması beklenen Fed'in bir sonraki başkan adayı, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi bekleniyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,269.86 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)