E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Trump etkisi devam ediyor---

Küresel piyasalarda Trump etkisi devam ediyor

Küresel piyasalarda Trump etkisi devam ediyor
07 Mart 2018 - 08:55 borsagundem.com

ABD'nin ticaret savaşı yanlısı tutumu küresel piyasalara negatif yansıyor

Küresel hisse senedi piyasaları Beyaz Saray'da serbest ticaret yanlısı kıdemli bir yetkilinin görevden ayrılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergilerini artırma kararından vazgeçmeyeceği ve diğer ülkelerin buna karşılık vereceği kaygısıyla geriledi, dolar ise değer yitirdi. Trump yönetimi içinde korumacı ticaret politikası yanlılarına karşı dengeliyici bir unsur olarak görülen Beyaz Saray ekonomi danışmanı Gary Cohn dün görevden ayrıldığını açıkladı. Açıklamanın ardından S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 1 eksiye geçerken Asya borsaları için de gösterge oldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 ekside bulunuyor. Güney Kore borsası Kuzey ile Güney arasındaki gerilimin azaldığına işaret eden gelişmelerle yüzde 0.2 yükselerek Asya borsalarından pozitif ayrıştı. Hafta sonunda yapılan açıklamaya göre iki Kore on yıldan uzun bir süredir ilk defa liderler seviyesinde görüşmek için anlaştı. Ancak Cohn'un görevden ayrılması Kore'deki gelişmeler üzerine toparlanmaya çalışan risk iştahını tekrar bastırdı. Dolar yüzde 0.2 değer yitirdi.

DÖVİZ

Dolar serbest ticaret politikaları yanlısı Beyaz Saray ticaret danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik vergilerini artırma kararından vazgeçmeyeceği ve diğer ülkelerden misilleme şeklinde cevap gelebileceği endişesiyle kayıplarını artırdı. İşlemciler eski bir bankacı olan Cohn'un görevini bırakmasıyla Trump yönetimi içinde korumacı politikalar yanlısı grupların güçleneceğinden endişe ediyorlar. Dolar yen karşısında 105.45'e kadar gerileyerek Cuma günü gördüğü 16 ayın en düşük seviyesi olan 105.24'e yaklaştıktan sonra yüzde 0.4 kayıpla 105.66 yenden işlem görüyor. Dolar Cuma günkü seviyenin kırılması halinde Kasım 2016'da gördüğü 101.19 yeni test edebilir. Yatırımcılar Trump yönetimi içinde korumacı ticaret politikası yanlılarının dolardaki değer kaybını ABD'nin ihracat rekabetçiliğini artırmak için bir araç olarak gördüklerini düşünüyorlar. Trump'ın Perşembe günü ithal çelikten alınan gümrük vergisini yükselteceğini açıklamasından bu yana dolar, başlıca para birimleri karşısında yüzde 1.3 değer yitirdi. Endeks bugün 89.482'ye kadar geriledikten sonra 89.55 ile iki haftanın dip seviyesinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları, Beyaz Saray'da serbest ticaret politikaları yanlısı güçlü bir danışman olan Gary Cohn'un görevden ayrılmasının ardından ABD'nin gümrük vergisi artırım kararlarından vazgeçmeyeceği diğer ülkelerin buna misillemede bulunabileceği endişeleriyle hisse senetleri piyasasındaki düşüşü izleyerek geriledi. ABD'nin artmakta olan ham petrol üretimi de fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.7 gerileyerek 65.3 dolara indi.

ALTIN

Altın fiyatları ABD'nin gümrük vergisi artırma kararına diğer ülkelerin karşılık vereceği ve bunun tırmanarak ticaret savaşına dönüşeceği endişesiyle doların değer kaybetmesine paralel yukarı yönlü hareket etti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı bugün 1,340.42 dolara kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 artıda 1,335.02 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)