E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaları ABD'nin ticaret savaşı sarstı---

Küresel piyasaları ABD'nin ticaret savaşı sarstı

Küresel piyasaları ABD'nin ticaret savaşı sarstı
03 Temmuz 2018 - 09:18 borsagundem.com

ABD'nin Çin'e uyguladığı ticaret savaşı küresel büyümede endişelere yol açtı

Yatırımcıların ABD-Çin arasındaki ticaret geriliminin nadir görülen eşzamanlı küresel büyüme dönemine zarar verebileceğinden endişelenmeleriyle, Çin piyasalarındaki karışıklık Asya borsalarını dokuz ayın dip seviyesine çekti.
Çin Merkez Bankası'nın yuanın kayıplarını durdurmak ve satış baskısını önlemek için yuan piyasasına müdahale ettiğine dair spekülasyonlar arttı.
ABD'nin Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen almaya başlayacağı gümrük vergisinin Cuma günü yürürlüğe girmesi öncesinde Çin finansal piyasalarında gerilim hakim. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4 düşüşle 29 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.86 düşüşle üç ayın dip seviyesine geriledi.
En fazla düşüşü Çin hisseleri kaydetti. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 3.3 düşüşle on ayın dip seviyesine geriledi ve Şanghay Composite yüzde 1.9 düşüşle 28 ayın yeni dip seviyesini gördü. 

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimleri karşısında gerilerken, euro Almanya'da koalisyon ortaklarının Başbakan Angela Merkel'in hükümetini devirmekle tehdit eden göç anlaşmazlığı konusunda uzlaşmalarının ardından yükseldi. Euro dün yüzde 0.45 geriledikten sonra hafif değişim göstererek 1.1626 dolarda
bulunuyor.
Euro dün Almanya İçişleri Bakanı aynı zamanda Başbakan Angela Merkel'in koalisyon ortağı olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) başkanı olan Horst Seehofer'in bakanlık görevinden istifa etmeye hazır olduğunu söylemesinin ardından gerilemişti ancak CSU'nun yasadışı göç konusunda Merkel'in başında bulunduğu Hristiyan Demokrat Birliği ile anlaşmaya varması ve böylece istifa tehdidinin geri çekilmesinin ardından yükseldi. Öte yanda ticaret gerilimleri, Avustralya doları gibi emtia para birimlerine ve ekonomilerinin ticari gerilemeye karşı en savunmasız olan gelişmekte olan piyasa para birimlerine karşı doları destekledi.
Dolar endeksi dün yüzde 0.45 yükseldikten sonra yüzde 0.1 düşüşe 94.955'e geriledi.

PETROL

OPEC petrol üretimindeki genel artış ve talepte azalma petrol piyasalarını sınırlasa da, petrol fiyatları Libya'nın arz kaynaklarından bazıları için mücbir sebep hali ilan etmesinin ardından yükseldi.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.5 artışla 77.71 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları dolardaki yükselişin altın talebinden fazla olmasıyla ard arda ikinci günde de gerilemesiyle Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,237.36 dolar ile 12 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,239.63 dolara geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)