E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaları Trump karıştırdı---

Küresel piyasaları Trump karıştırdı

Küresel piyasaları Trump karıştırdı
26 Ocak 2018 - 09:04 borsagundem.com

ABD Doları'nın güçlenmesini isteyen Trump borsalarda karışık seyre neden oldu

Asya borsaları rekor seviyelerden gerilemesine rağmen haftayı güçlü kazanımlarla bitirmeye hazırlanırken, dolar ABD Başkanı Donald Trump'un doların yüksek seyir izlemesini istediğini belirtmesinin ardından biraz değer kazandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün gün içi rekor seviyesi olan 611'i gördükten sonra Wall Street'in ivme kaybetmesinin etkisiyle sınırlandı ve 609.50 ile yatay seyrediyor. Endeks haftayı yüzde 1.8 artıda bitirmeye ve art arda yedinci haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor. Dünya hisse senedi piyasaları, şirket kârlarına ve hisse senedi değerlemelerine faydalı olan küresel ekonomik büyümedeki senkronize artışın desteğiyle geçen yıl yükseldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi yatay seyrederken, Japonya Hisse senedi piyasaları doların yen karşısında değer kazanımından destek buldu, Nikkei endeksi  yüzde 0.15 yükseldi. Dow endeksi ve S&P 500 endeksi Trump'ın doların yüksek seyir izlemesini istediğini açıklamasının ardından Wall Street'in daha fazla gün içi kazanım kaydetmesini engellemesine rağmen dün rekor seviyelere yakın kapandı. Trump'ın açıklamaları Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in açıklamalarıyla çelişiyor.

DÖVİZ

Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın "doların yüksek seyir izlemesini" istediği açıklamasının ardından başlıca para birimleri karşısında yükselerek son dönemdeki dip seviyelerinin üzerinde seyrediyor. Dolar Trump'ın Davos'ta CNBC ile yaptığı söyleşide doların yüksek seyir izlemesini istediği ve Mnuchin'in açıklamalarının yanlış ifade edildiğini belirtmesinden destek buldu. Açıklamaların ardından euro dolar karşısında üç yılın zirvesinden geriledi. Dolar endeksi bu hafta gördüğü üç yılın dip seviyesi olan yaklaşık 88.43'ün üzerinde seyrederek 89.176'da işlem görüyor. Bazı piyasa katılımcıları Trump'ın açıklamalarının doların son dönemdeki zayıf seyrini değiştirmek için yeterli olup olmayacağına şüpheyle yaklaşıyorlar. Trump günün ilerleyen saatlerde Dünya Ekonomik Forumu'nda bir konuşma yapacak. Euro Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin enflasyonun orta vadede artma ihtimaliyle ekonomik verilerin "güçlü ve kapsamlı" büyümeye işaret ettiğini açıklamasının ardından 1.2538 Dolar ile üç yılın zirvesini gördükten sonra günlük yüzde 0.2 artıda 1.2424'de işlem görüyor. Mario Draghi ayrıca eurodaki yükselişin belirsizlik kaynağı olduğunu ve dolardaki zayıf seyre ilişkin ABD açıklamalarının para politikası koşullarında değişikliğe yol açarsa stratejisini gözden geçirmek zorunda kalabileceğini belirtti.

PETROL

Petrol fiyatları kuzey yarımküredeki kış dönemi boyunca zirveye ulaşan talebin sona ermeye yaklaşmasıyla piyasa temellerinin zayıflamasının beklenmesiyle geriledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı dün 71.28 dolar ile Aralık 2014'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.22 düşüşle 70.20 doları gördü.

ALTIN

Altın fiyatları Trump'ın güçlü dolar istediğini açıklamasına rağmen doların zayıf seyrini sürdürmesiyle yükseldi. Fiyatlar dün bir buçuk yılın zirvesinden gerilemişti. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,351.40 doları gördü ve bu hafta şimdiye kadar yüzde 1.5 kazanım kaydetti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)