E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaları Trump sarstı---

Küresel piyasaları Trump sarstı

Küresel piyasaları Trump sarstı
02 Mart 2018 - 09:28 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ithal edilen metallere ek vergi getireceği beklentisi ile birlikte küresel hisse piyasalarında düşüş yaşandı

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, aluminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından yatırımcıların küresel ticaret savaşı endişesine kapılmalarıyla Wall Street'deki sert düşüşü sürdürdü. Trump bu vergilerin resmi olarak gelecek hafta açıklanacağını belirtti. Küresel ekonomiye zarar verici nitelikte olan Trump'ın bu adımı Çin, Avrupa ve komşu ülke Kanada gibi başlıca ticaret ortaklarından misilleme hareketleri endişelerini artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Güney Kore hisselerindeki düşüş öncülüğünde yüzde 1.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.9 geriledi. Güney Kore'nin POSCO endeksinin yüzde 3 ve Japonya'nın Nippon Steel endeksinin yüzde 4 gerilemesiyle Asya çelik üretici hisseleri düşüş kaydetti. S&P 500 endeksi Fed'in faizleri bu yıl beklenilenden daha hızlı artırabileceği endişeleriyle yatırımcıların hisseleri ellerinden çıkarmasından bir gün sonra yüzde 1.33 düşüşle 2,677.67'ye geriledi.

DÖVİZ

Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, aluminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından altı haftanın zirvesinden sert şekilde geriledi. Dolar endeksi yüzde 0.15 düşüşle 90.185'e geriledi. Endeks dün Trump'ın gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından 19 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 90.932'den yönünü aşağı çevirdi. Trump yönetimi vergilerin ABD sanayisini koruyacağını belirtti ancak vergilerin yakında bir ticaret savaşına neden olabileceği ve dünyanın en büyük ekonomisine olası negatif etkilerine ilişkin endişeleri artırmasıyla dolar ve Wall Street geriledi. ABD'li çelik ve alüminyum üreticileri yüksek fiyatlardan faydalanabilecekken, bu metalleri almak zorunda olan şirketlerin zarar görmesi bekleniyor. Trump'ın açıklamasından önce dolar yeni Fed başkanı Jerome Powell'ın para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının faizlerin bu yıl dört kez artırılacağı beklentilerini kuvvetlendirmesiyle Şubat ortasında gördüğü üç yılın dip seviyesinden toparlanmıştı.

PETROL

ABD petrol fiyatları üç gün düşüş kaydettikten sonra bugün karmaşık seyir izliyor ancak ABD Başkanı Donald'ın Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, aluminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ticaret savaşı endişelerini artırmasının ardından Asya borsalarının Wall Street'deki satış baskısını sürdürmesiyle kazanımlar sınırlı kaldı. ABD hafif ham petrolü dün 60.18 Dolar ile iki haftanın dip seviyesini gördükten sonra varil başına 60.98 dolarda bulunuyor. Brent ham petrolünün vadeli fiyatı dün yüzde 1.4 düşüşle iki haftanın dip seviyesine geriledikten sonra yüzde 0.1 artışla varil başına 63.90 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları ABD Başkanı Donald'ın Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, aluminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından doların gerilemesiyle yaklaşık iki ayın dip seviyesinden sınırlı değişim gösterdi. Spot altının ons fiyatı 1,316.13 dolar ile yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)