E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algılamasında negatif yönlü değişim oldu---

Küresel risk algılamasında negatif yönlü değişim oldu

Küresel risk algılamasında negatif yönlü değişim oldu
09 Eylül 2020 - 08:45 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel risk algılamasındaki negatif yönlü değişimin ABD hisseleri önderliğinde kısa sürede hızlı bir momentum ile gerçekleştiği dönemde Amerikan dolarına yönelik talebin de artışı söz konusu. Yarın gerçekleştirilecek olan ECB toplantısı öncesinde EUR değerine yönelik tartışmalar ile başlayan parite geri çekilişi sürerken, DXY 93.50 bölgesine dek yükselmiş durumda. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise böylesi ortamda ZAR ve BRL önderliğinde zayıflıyor.

Türk lirası global risk iştahındaki sendelemenin takip edildiği işlemlerde Amerikan dolarına karşı günü -%0.46 performans ile tamamladı. BİST 100 endeksi kapanışı -%0.66 ile 1089 puan seviyesinden gerçekleşirken, kapanış öncesindeki son 1 saatlik zaman dilimindeki toparlanma dikkat çekti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi %13.99 olurken, 5y vadeli CDS değeri ise 521bp düzeyine yükseldi.

EMEA bölgesi endekslerinde genele yayılır ve ivme kazanmış değer kayıpları takip edildi. Euro Stox 50 -%1.41, FTSE 100 -%0.12, DAX -%1.01 ve Rusya (RTS, USD) grubu petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin de negatif yönlü katkıları ile birlikte -%2.38 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir eğilim gözlenirken, satış boyutlarının ABD grubu önderliğinde genişlemesi söz konusuydu. Nasdaq -%4.11 kapanış gerçekleştirirken, 5 günlük ortalamasının %2 aşağısında işlem hacmi performansı sergiledi. S&P 500 endeksinde ise hacim %13 artışa işaret etti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları satıcılı tarafta kalmakla birlikte daha kontrollü zayıflamalar sergiledi. Bovespa kapanışı -%1.18, Merval ise -%0.46 oldu.

Asya’da yeni gün işlemleri satıcılı seyrin ABD eğiliminden aynı şekilde devralındığına işaret ediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 -%1.23, Hang Seng -%0.97, CSI 300 -%1.53 ve KOSPI -%0.66 ile fiyatlanmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.823 ile yuanda değer kaybını ifade etmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)