E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar fazla mı cesur?---

Küresel yatırımcılar fazla mı cesur?

Küresel yatırımcılar fazla mı cesur?
30 Kasım 2023 - 11:03 borsagundem.com

Borsaların korku göstergesi son 3 yılın en düşük seviyesinde. Analistler VIX’teki aşırı düşüşün önemli gelişmelere karşı yatırımcıların kayıtsızlığını artırabileceğinden endişe ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in ‘korku göstergesi’ 2020’deki Kovid krizinin başlamasından bu yana hiç bu kadar düşük olmamıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street çevrelerinde ‘korku göstergesi’ olarak da adlandırılan CBOE Volatilite Endeksi (VIX) gelecek 30 gün için borsalarda beklenen volatiliteyi vadeli piyasalardaki işlemler üzerinden takip eder. VIX’in yükselişi yatırımcıların yakın vadeli endişelerinin arttığını, düşüşü ise kaygısızlığın arttığını gösterir.

MarketWatch’un haberinde Bespoke Investment Group analistleri VIX’in geçen cuma gününden bu yana kritik 13 seviyesinin altında işlem gördüğüne dikkat çekiyor.

Yakın tarihli bir örnekle incelemek gerekirse geçen ay 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 16 yılın zirvesi olan %5’e yükseldiğinde küresel piyasalarda kargaşa oluşacağı endişesi hakimdi. VIX ise ekim ayı ortasında 20 seviyesinin üzerine kadar tırmanmıştı.

FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi kısa bir süre sonra tahvil getirilerinin düşüşe geçmesiyle önemli bir yükseliş trendi yakaladı. ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 kasım ayında %8,6’lık bir yükseliş gösterdi. Borsalardaki güçlü performans büyük ölçüde tahvil getirilerindeki düşüş ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indireceğine dair beklentiler tarafından yönlendirildi.

Bespoke analistleri 1992’den bu yana olan hisse senetleri getirileri ve VIX’in ekstrem seviyeleri arasında bir karşılaştırma gerçekleştirdi. Korku endeksinin alışılmadık derecede düşük ve olağanüstü derecede yüksek olduğu dönemler incelendi.

Araştırma sonucuna göre VIX’in iki yıllık ortalamasının %5 altında işlem gördüğü dönemler göz önüne alındığında S&P 500’ün sonraki bir yılda neredeyse ortalama %7’lik yıllık getiri sağladığı bulundu. Benzeri bir şekilde VIX’in iki yılın zirvesine yaklaştığı dönemlerde ise sonraki bir yılın ortalama getirisi %13,8 olarak görülüyor.

Bununla birlikte analistler VIX’in iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştığı dönemlerde borsaların büyük bir risk altında olduğunu da buldu. Araştırmaya göre VIX’in son derece yüksek olduğu dönemlerde borsalar %75 ihtimalle yükseliş istatistiğinden %47 ihtimalle düşüş istatistiğine geçiyor.

Aşırı düşük VIX rakamları da borsalar için risk teşkil ediyor. Mart 2020’de ABD yönetimi Kovid karantinasını kabul etmiş ancak piyasalar bu önemli gelişmeye karşı başlangıçta kayıtsız kalmıştı. Analistlere göre VIX’in aşırı düşük olduğu dönemlerde yatırımcıların kaygısız bir tavır benimseme olasılığı da artıyor.

Analistler yine de VIX’in düşük olduğu dönemlerde borsalardan sağlanan getirinin, yüksek olduğu dönemlerdeki getirilere göre önemli ölçüde yüksek olduğunu da açıklamasına ekledi.

Küresel piyasalarda Fed mesajları etkili

 

S&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)