E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?---

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?
26 Temmuz 2023 - 13:58 borsagundem.com

Piyasa çevreleri gün içerisinde açıklanacak FED’in faiz kararına odaklandı. Çeyrek puanlık faiz artışına kesin gözle bakılıyor. Yatırımcılar bu yılın sonuna kadar ikinci bir artışı sinyali verilip verilmeyeceğini izleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların bir numaralı gündem maddesi bugün Türkiye saatiyle 21:00’de açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı. Amerikan enflasyonu düşüş emareleri gösterse de yatırımcılar FED’in Mart 2022’den bu yana gerçekleştireceği 11. faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. Yatırımcıların asıl beklentisi ise bu faiz artışının son olması ve yüksek faizlerin çok uzun süre devam etmemesi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa beklentileri FED yönetiminin para politikası toplantısı sonrasında faizleri 25 baz puan artırdığını açıklayacağı yönünde. Böylelikle politika faizlerini %5,25 ile %5,5 seviyesine getirilecek. Federal faiz oranlarının üst sınırı Ocak 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşacak.

CNBC’nin haberine göre küresel yatırımcılar için asıl endişe verici konu ise ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin yapacakları açıklamalar. Zira FED yetkilileri faiz artışlarında fazla ileri gidildiğini veya enflasyonla mücadele etmek için yapılması gereken çok şey olduğu mesajlarını verebilir.

Habere göre Charles Schwab Sabit Getiri Baş Stratejisti Kathy Jones, “Verilecek sinyal muhtemelen, ‘Evet, faiz artırıyoruz, ancak daha sonrasında bir süre bu noktada bekle ve gör stratejisi izleyebileceğimizi düşünüyoruz’ şeklinde olacak. Ancak garanti veremezler. Seçeneklerinden vazgeçemezler” ifadelerine yer verdi.

Gerçekten de FED’in faiz rotası kesin değil. FED yöneticileri neredeyse oybirliğiyle enflasyonun çok yüksek olduğuna inanıyor. Ancak politika faizlerini şu an olduğu noktadan daha fazla yükseltmek hafif bir resesyona doğru gittiği düşünülen Amerikan ekonomisi için önemli riskleri de beraberinde getiriyor.

FED faiz artışlarının sonuna gelmiş olmalı

Charles Schwab baş stratejisi FED’in faiz artışlarında yeterince ileri gittiğini düşünen diğer piyasa uzmanlarına katılıyor. Zira ABD yıllık enflasyonu haziran ayında %3’e geriledi. Bir yıl öncesinde ülkedeki enflasyon %9,1 seviyesindeydi. FED’in ekonomiyi gereksiz yere daralmaya ittiği yönündeki eleştiriler de her geçen gün güçleniyor.

Jones, “FED işini halihazırda bitirmiş olmalı. Şu anda zorlu bir çizgide yürüyorlar. Bana kalsaydı faiz kararı ‘Hey, bakın, şimdilik yapılması gerekeni yeterince yaptık ve artık bekleyip görebiliriz’ şeklinde olurdu. Ancak görünen o ki FED’deki dostlarımız en azından bir artış daha yapılması gerektiğini düşünüyor” dedi.

FED yetkilileri bir önceki para politikası toplantısında bu yıl en az iki faiz artışı da öngördüklerini güçlü bir şekilde belirtmişti. Art arda gelen faiz artışlarından sonra ilk kez bekleme kararı alan FED söz konusu açıklamayla birlikte piyasaların rahatlamasına izin vermemişti.

Son toplantıdan bu yana FED yetkilileri daha yüksek faiz oranları olasılığını ortadan kaldırmak için de pek bir şey yapmadı. Borsalarsa faiz artışı ihtimallerini pek umursamıyor gibi görünüyor.

Wall Street endeksleri yıl boyunca ciddi bir ralli gerçekleştirdi. Sadece Dow Jones Endeksi son bir ayda %5’in üzerinde yükseldi. Söz konusu rallinin sebebi yatırımcıların faiz artışlarına yönelik iyimser beklentileri olabilir. Zira vadeli piyasalardaki yatırımcıları izleyen CME Group’un FedWatch göstergesi yıl sonuna kadar ikinci bir faiz artışı ihtimalini sadece %35 olarak görüyor.

Toplantının kilit noktalarından birisi de FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları olacak. FED Başkanı en azından eylül ayındaki bir sonraki toplantıda faizlerin sabit tutulacağı sinyalini verebilir. Powell bir önceki basın toplantısında geçmişteki toplantılarda yapılan faiz artışı modelinde kalınmayacağını ancak daha yavaş bir faiz artışı temposunun muhtemel olduğunu söylemişti.

Yatırım danışmanlığı firması Wilmington Trust’ın Baş Ekonomisti Luke Tilley, “Toplantı sonucu gerçekleşecek faiz artışı gereksiz olacak ve muhtemelen son birkaç faiz artışı da gereksizdi. Kasım ayına geldiğimizde bu tablo daha da netleşecek” ifadelerine yer verdi.

Tarih tekerrür ediyor

Konu enflasyonla mücadele olduğunda FED’in para politikasında çok az şey yapmaktansa çok fazlasını yapmayı tercih ettiği biliniyor. Mevcut fiyat artışları ABD’nin ve diğer birçok gelişmiş ülkenin 1980’lerin başından beridir yüzleşmek zorunda kaldığı en şiddetli enflasyon dönemi niteliği taşıyor.

Bu son dönem aynı zamanda FED’in enflasyonla mücadeleyle ilgili davranış kalıplarını da yansıtabilir. Zira yatırımcılar FED yönetiminin aşırı sıkılaştırma adımlarının enflasyondan daha kötü bir şekilde sonuçlandığına dair tecrübelerini hatırlıyor.

Baş ekonomist Tilley, “Aşırı gittiklerini söylemek benim için kolay. Ancak o koltuklarda ben oturuyor olsaydım ben de aynısını yapıyor olabilirdim. Çünkü gerçekten bir risk yönetimi oyunu oynuyorlar” ifadelerine yer verdi.

CNBC haberine göre bu oyun geçmiş tecrübelerle de benzerlikler taşıyor. Enflasyon savaşında pes etmek 1970’lerle ve 1980’lerin başı arasında görülen stagflasyonu tekrar ettirebilir. Yükselen fiyatlar ve zayıf ekonomik büyüme ülke resesyona yaklaşırken ciddi riskleri de beraberinde getiriyor.

Son göstergeler kredi koşullarının ciddi miktarda daraldığını gösterir nitelikte. Yüksek faiz oranları ve daha sıkı kredi standartları gelecekteki ekonomik büyüme için engel oluşturabilir.

Citigroup Ekonomisti Andrew Hollenhorst müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Son dönemdeki daha yavaş çekirdek enflasyon verileri Powell tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak Powell muhtemelen faiz artışı döngüsünü özgüvenli bir biçimde sonlandırmak için yavaşlayan enflasyon verilerini birkaç ay daha görmek isteyecektir. Bizim görüşümüze göre ABD ekonomisi yumuşak bir inişe doğru ilerlemiyor. Yaz aylarında öngörülen daha yumuşak enflasyon verilerinin ardından sonbaharda enflasyon risklerinin yeniden yükseleceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Benzer bir şekilde TSLombard’ın Baş ABD Ekonomisti Steven Blitz FED’in bugünkü toplantısında iyimser bir faiz artışının ve yumuşak iniş söylemlerinin yapılmasının bir hata olacağını belirtti.

Blitz, “Uçaklar iniş yapar, ekonomiler değil. Ekonomiler devam eden dinamik bir süreçtir ve hiçbir resesyon FED için bir öncekine göre daha sorunlu olmayacaktır. Ekonomi bir resesyona doğru ilerliyor. Fakat bu ihtimalden bir şekilde kaçınılırsa da dezenflasyon süreci geçici olacaktır. Yani FED’in faiz artışı döngüsünün sonuna geldiği konusundaki güveni de geçici olacaktır” açıklamasında bulundu.

Fed öncesi olası 3 senaryo

 

Bugün gündem Fed

 

Doların seyri euroya yön verecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN26 Temmuz 2023 17:56

    Bu sorun abd nin sorunu olup, biz sebest ekonomi proğramı uyğuluyoruz.Döviz ve faizi patlattık paramızı % 400 devalüa ettik bize bir şey olmaz ne yaparlar ise yapsınlar.bize daha ne olacak zaten paramız çöp oldu.