E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılarda savaş korkusu---

Küresel yatırımcılarda savaş korkusu

Küresel yatırımcılarda savaş korkusu
07 Ekim 2024 - 15:21 borsagundem.com

Orta Doğu’da gerilimin artması petrol fiyatlarında ani yükselişlere sebep oldu. Yatırımcılarsa piyasalar için muhtemel bir kâbus senaryosuna karşı hazırlıklı olmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol bir kez daha sıvı altına dönüşebilir. Ham petrol vadeli işlemleri geçen hafta %9 arttı ve Mart 2023’ten bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Yükselişlerde Orta Doğu’daki gerilimin artması etkili oldu.

İsrail’in İran’ın füze saldırısına misilleme yapacağına dair açıklamaları daha fazla yatırımcının petrolün 100 dolara ulaşacağına yönelik pozisyon almasına sebep oldu. Brent petrol işlemleri 5 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

YahooFinance’in haberine göre Rysad Energy Araştırma Başkanı Claudip Galimberti, Orta Doğu’daki gerilimlerin son kırk yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve bazı yatırımcıların “büyük bir arz kesintisi ihtimalini açıkça hesaba kattığını” söyledi.

Blue Line Futures’tan Bill Baruch da İran’ın küresel petrol piyasasında önemli bir oyuncu olduğunu hatırlatıyor. Günde üç milyondan fazla petrol üreten İran’da bir arz kesintisi Baruch’a göre yakın vadede petrol fiyatları için büyük bir destek rüzgarı sağlayabilir.

Baruch, “Bu ihtimal ham petrol fiyatlarını önemli ölçüde yükseltecektir. Bu da tüm dengeleri değiştirebilir” uyarısında bulundu.

Wall Street, daha geniş çaplı bir savaş riskini değerlendirmeye çalışıyor. Tartışılan senaryolardan birisi ise dünya petrol ticaretinin yaklaşık %30'unu oluşturan ve küresel petrol piyasası için kritik bir geçit ve merkez olan Hürmüz Boğazı'nın tıkanması ihtimali.

Söz konusu senaryo Wall Street profesyonelleri tarafından önümüzdeki günlerde de yakından takip edileceğe benziyor.

Goldman Sachs'tan Jenny Grimberg, konuyla ilişkili açıklamasında, "Çatışmanın en büyük etkileri, muhtemelen enerji arzındaki bir aksama yoluyla ortaya çıkacak ve Hürmüz Boğazı'nın potansiyel olarak kapatılmasının petrol fiyatlarında önemli bir artışa yol açması muhtemeldir. Bu da enflasyon üzerinde yeniden yukarı yönlü baskı oluşturabilir ve büyüme üzerinde baskı oluşturabilir” uyarısında bulundu.

Goldman, OPEC'in altı ay boyunca günde 2 milyon varillik arz kesintisini dengelemek için hızla harekete geçmesi halinde Brent'in varil başına 90 dolar civarında zirve yapabileceğini tahmin ediyor. Bununla birlikte, OPEC açığı hafifletmek için harekete geçmezse, fiyatların 90 doların ortalarında bir seviyede zirve yapacağını öngörülüyor.

Uzmanlar, Orta Doğu'da gerilimin daha fazla tırmanmasının enerji piyasasının çok ötesine etkileri olabileceği konusunda uyarıyorlar. Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nden Paul Christopher, daha geniş çaplı bir çatışmanın yatırımcıları varlıklarını "güvenli limanlarda" yeniden konumlandırmaya sevk edeceğini söylüyor.

Christopher, “ABD Doları, Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nın değer kazanması muhtemel. Daha yüksek emtia ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvili fiyatları, daha düşük hisse senedi piyasaları görülmesi mümkün” uyarısında bulundu.

Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?

 

Wall Street boğa piyasası enflasyon sınavındaWall Street boğa piyasası enflasyon sınavında

 

Kazanç sezonu öncesi yatırımcıların odağındaki 3 temaKazanç sezonu öncesi yatırımcıların odağındaki 3 tema

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)