E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurun hesabını Merkez Bankası verir---

Kurun hesabını Merkez Bankası verir

Kurun hesabını Merkez Bankası verir
08 Şubat 2015 - 21:17 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolar kuru ve faize ilişkin açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Doların alçalması, yükselmesi bu süreci değerlendirmek bana ait olan bir şey değil. Bu şu anda Merkez Bankası'nın kabiliyetidir. Eğer Merkez Bankası bunu yönetemiyorsa hesabını o verecektir" dedi.

Erdoğan, Güney Amerika seyahati öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin "Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle ilgili sizin sıkça eleştirileriniz var. Merkez Bankası da buna bir direnç gösteriyor ancak doların da hızlı bir yükselişi var. Piyasayı nasıl görüyorsunuz, süreç daha ne kadar devam edecek?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, "Doların alçalması, yükselmesi bu süreci değerlendirmek bana ait olan bir şey değil. Bu şu anda Merkez Bankası'nın kabiliyetidir. Eğer Merkez Bankası bunu yönetemiyorsa hesabını o verecektir. Bize ait olan bir şey değil. Bize ait olan şey nedir? Şu anda ben Cumhurbaşkanlığı makamındayım. Hükümetimiz Başbakan olduğum dönemde bu konuda birçok adımları atmışızdır. İhraca dayalı bir ekonominin bizler her zaman savunucusu olduk. Hamdolsun ihracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara kadar çıkardık" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde "Kriz teğet geçecek" dediğinde kendisine yönelik eleştiriler olduğunu hatırlatarak, "Ekonomi dünyada çok ters gittiği dönemlerde, biliyorsunuz işte 'bizi teğet geçecek' dediğim zaman da dalga geçen birçok kesim vardı. O zaman da Merkez Bankası çok farklı şekilde yalpalamalar yapıyordu ve teğet geçti. Gücümüze inanıyorduk. Şu anda da yine aynı şekilde Merkez Bankası'nın yaklaşımı doğru değildir. Yani Keynes ile Smith'i vurdurmak suretiyle bir yere varamazlar. Keynes mi Smith mi? Oradan hangisini beğenir alırsan, onun neticesini de zaten ayrıca görürsün" diye konuştu.

Kendisinin yıllardır "Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır" , "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" görüşlerini savunduğunu dile getiren Erdoğan, "Fakat şu anda Merkez Bankası'nın anlayışında ve bazı arkadaşlarımızın da anlayışında hala şu var: 'Enflasyon sebep, faiz neticedir.' Uygulamalar ortada, neticeler de ortada. Bu neticeleri görüyoruz. Bu neticeleri gördüğümüz halde hala burada direnmenin bir anlamı yok. Kaldı ki açık veriyor burada Merkez Bankası. Nedir? 'Eğer 1 puan aşağıya düşerse enflasyon, faizin düşürülmesini değerlendirebiliriz' diyor. Bu ne biçim bir mantıktır? Böyle bir şey olabilir mi? Ondan sonra gün ilan ediyor, o gün geliyor orada binde 8 açık kalmış, bu açıktan dolayı normal zamanda Para Kurulu'nu toplayacağız diyor. Hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • volkan09 Şubat 2015 02:22

    bunları basın önünde sanki yabancı bir ülkenin merkez bankasından söz eder gibi konuşmak yerine,alıp ekonomistlerini basına kapalı olarak merkez bankası başkanıyla istişare etsen olmaz değil mi? Sen anca gerilim yarat

  • vatansever09 Şubat 2015 00:52

    konuştukça çıkıyor diye eleştiri yapıyor piyasalar fakat ilginç olan bu yükselişi değerlendirip yüksek fiyattan satışta yapmıyor merkez bankası ateşe suda atmıyor

  • ali09 Şubat 2015 00:30

    Herkes işine baksın.

  • mehmet09 Şubat 2015 00:25

    kurun hesabını neden MB verir? Onu biz atamadık.

  • Cego08 Şubat 2015 23:51

    Aslında sayın cumhurbaşkanı dolarla ilgili de bir yol haritası çizip erdem başçıya verebilir. Kendisi müdahale etmek istemiyor. Yoksa ekonomiyi iyi bilir

  • yusuf yıldız08 Şubat 2015 23:25

    sayın erdoğan siz konuşunca dolarda faiz de çıkıyor..hesabı önce siz vermelisiniz..eğer mütevazi bir şekilde eleştri yapsanız piyasa fazla etkilenmez.ama siz her zamanki üslubunuzla tehditvari konuşuyorsunuz.eğer merkez bankası başkanı sizin dediğinizi yapacaksa onun ordaki görevi ne olacak..kuklalık mı?

  • sonuç şu:08 Şubat 2015 23:24

    eğer bir yerde başarı varsa bizim eserimiz yoksa buda sizin eseriniz hesabını verirsin. amma siyasiler m.b. işine karışmasaydı 3 daire daha fazla satacaz diye tutturmasaydı dolar bugün 2,50 değildi.

  • asil 08 Şubat 2015 22:06

    Evet sen bir merkez baskani ol da , hem faiz dusur hem de doviz dussun , bir gorelim , alnindan opelim..yada bi ekonomiyi bi patlat onu gorelim

  • Dolar08 Şubat 2015 21:48

    Döviz artınca kasasında veya kutusunda döviz olanlar kazanıyor. Sanayici değil.

  • Kaçan Grup08 Şubat 2015 21:33

    Merkez Bankası Başkanı sizin her gün konuşup dövizi yükseltmenizi engelleyemiyor, kabiliyetsiz başkan.

  • Mehmet08 Şubat 2015 21:29

    Tekdir doğru o da der düşük faiz yani %2-%3.