E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiKütahya Şeker ve Arçelik sorusu---

Kütahya Şeker ve Arçelik sorusu

Kütahya Şeker ve Arçelik sorusu
20 Haziran 2024 - 09:50 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ, TEMETTÜ ÖDEMEME NEDENİ

SORU - Kütahya Şeker neredeyse bir yıldır hep aynı seviyelerde gidip geliyor? Daha ne kadar böyle devam edecek?

Yetkin Keleş

CEVAP - Kütahya Şeker’in son bir yılda yatayda dalgalı bir seyir izlediği gözlense de daha geniş bir pencereden bakmakta fayda var. Bu şekilde hissenin geldiği seviye daha net gözlemlenebilecektir. Hisselere geniş zaman dilimlerinden bakılması hisseye yönelik değerlendirmelerin de farklılaşmasına yol açabilmektedir. Söz konusu durum Kütahya Şeker için de geçerlidir.

Hisse, 2021 yılında borsaya geldiğinde ilk açılışını Temmuz 2021’de düzeltilmiş verilerle 18,63 TL’den gerçekleştirdi. Eylül 2021’e gelindiğindeyse fiyatı 101,26 TL’yi gördü. İki ay gibi kısa bir sürede oldukça güçlü çıkış sergilese de sonrasında aynı hızla geri geldi.  İlk büyük çıkışından sonra satışlarla birlikte Şubat 2022’de 23,53 TL’ye kadar indi. İlk işlem fiyatına çok yaklaşan hisse, sonrasında piyasaya gelen alıcıların etkisiyle tekrar yönünü yukarı çevirdi. Hisse, halka arzdan bu yana üç büyük çıkış gerçekleştirirken sonrasında da aynı şekilde üç büyük düşüşle karşılaştı. Şimdilerde de yatayda dalgalı bir seyir izliyor. Son kapanış fiyatı olan 70,50 TL ise ilk ulaştığı zirvenin gerisinde duruyor.

Hisseye yönelik alıcı ilgisinin artması için gelir ve kârda büyüme gözlenmesi önemli. Şirket ise geçtiğimiz yıl gelirindeki artışa rağmen  kârını düşürdü. Son açıkladığı 2024 ilk çeyrek dönemdeyse gelirde artışla birlikte dönem sonu kârda da artış gözleniyor. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirmeli.

Borsaya geldikten sonra ilk kez geçtiğimiz yıl yatırımcısına nakit temettü ödemesinde bulunan firma, bu yıl kâr payı ödemeyecek. Şirket, ekim ayında gerçekleştirilecek şeker pancarı üretim faaliyetlerinin finansmanı ve nakit akışı gibi gerekçeleri belirterek mali bünyeni güçlendirmek ve yeni finansman ihtiyacının ortaya çıkmaması amacıyla ortaklarına bu yıl kâr payı ödemesinde bulunmayacak.

GELİRİNİ YURT İÇİ SATIŞLAR TOPARLADI

SORU - Arçelik son zamanlarda sürekli düşüyor. Düşüş daha ne kadar devam eder? Bilgi için şimdiden teşekkürler.

Barış Çetin

CEVAP - Arçelik dört yılı geçkin süredir yükselen fiyat hareketi ile öne çıkıyor. Hisse, bu süreçte arada düzeltmelerde bulunsa da çıkış ivmesini korudu. Mart 2020’de düzeltilmiş verilerle en düşük 10,86 TL’ye kadar gerilerken şimdilerde 175,10 TL’den işlem görüyor. Fiyatı geçtiğimiz mayıs ayında en yüksek 196,10 TL’ye kadar artmıştı. Son bir ayda gözlenen satışlar ise uzun vadede yükselen çıkış trendi içinde kısa süreli dalgalanma hareketleri olarak değerlendirilmeli. Son bir haftada gelen alımlar da bunu teyit eder nitelikte. Sonuçta hissenin uzun vadeli çıkışı sırasında zaman zaman gözlenebilecek kâr satışlarını olağan değerlendirmeli.

Arçelik, geçtiğimiz 2023 faaliyet döneminde bir önceki yıla benzer gelir sağlarken yıl sonu kârını büyütmeyi başardı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise gelirlerini yüzde 5 artırdı. Gelirlerdeki artışın yanı sıra maliyet ve giderlerin daha kontrollü büyümesi şirketin esas faaliyet kârının yüzde 68’e kadar çıkmasına olanak tanıdı. Bununla birlikte dönem sonu net kârı ciddi oranda geriledi. Bunda finansman giderlerin etkisi bulunuyor. Şirketin borçluluk yapısından kaynaklı kur farkı giderleri ile faiz giderlerindeki artış, dönem sonu net kârını aşağıya çekti. 

Şirketin yılın ilk çeyrek döneminde satışlarındaki yurt dışının payında azalma yaşandı. Yurt içindeki artış ise toplamda gelirlerini büyüttü. Beklenti bu yıl AB bölgesindeki pazarın güçlenebilmesi. Böylesi bir durumda şirketin gelirlerine yurt dışının katkısı da artabilecek. Söz konusu gelişmenin söz konusu olması halinde şirketin gelirleri kadar kârlılık yapısı da artabilecek. Bunun hissenin fiyatına da olumlu yönde katkısı olacaktır.

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 147,90
En Yüksek: 148,60
En Düşük: 145,80
Değişim 1,16 %
FK: 0,00
PD / DD: 1,30
İşlem Hacmi 244.504.681
Toplam Adet: 1.658.765
Ağırlıklı Ort.: 147,40
Son Değer: 60,60
En Yüksek: 61,50
En Düşük: 60,35
Değişim 0,17 %
FK: 10,79
PD / DD: 0,75
İşlem Hacmi 11.695.652
Toplam Adet: 192.469
Ağırlıklı Ort.: 60,90
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)