E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKuyudan 2.5 milyar $ çıkacak---

Kuyudan 2.5 milyar $ çıkacak

Kuyudan 2.5 milyar $ çıkacak
28 Ekim 2011 - 10:57 borsagundem.com

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), İskenderun açıklarında kapatılan Gülcihan-1 petrol kuyusunu yeniden açıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), İskenderun açıklarında kapatılan Gülcihan-1 petrol kuyusunu yeniden açıyor.Kuyudan toplam 25 milyon varil petrol çıkarılması planlanırken, rezervin değeri 2,5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Gelecek yıl sondaj yapılarak petrol üretimine başlanacağını vurgulayan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, gelinen aşamayı şöyle özetliyor:
"1985 yılında açılan kuyu ekonomik olmadığı için kapatıldı. Bugün petrol 100 dolar ve kuyu ekonomik hale geldi."
Petrol arama çalışmalarına çok uzun yıllardır devam edilen Akdeniz'de, 1985'te şimdiki adı Exxon olan ABD'li Esso firması İskenderun açıklarında 100 metre deniz derinliğinde Gülcihan-1 kuyusu açtı
Yapılan çalışmada 10 milyon varil rezerv tespit edildi. Petrolün varil fiyatı o tarihlerde 10 Dolar olduğu için kuyu ekonomik bulunmadı ve çimento ile kapatıldı. Milli petrol şirketi TPAO'nun genel müdürü Uysal, ham petrolün 100 dolara çıkması üzerine kuyunun ekonomik hale geldiğini söyledi.
Uysal, "Bizim şimdi yaptığımız hesaplamalara göre sadece o alanda 25 milyon varil petrol rezervi var. Değeri neredeyse 2,5 milyar dolar. Önümüzdeki yıl bu kuyuyu kazıp Akdeniz'in ilk sondajını yapacağız. İlk petrolü buradan üretmeyi hedefliyoruz." dedi. TPAO, Akdeniz'de Antalya, Mersin ve İskenderun körfezlerinde yaptığı ilk sismik çalışmaları tamamladı. Uysal, Antalya'dan çok umutlu: "Burada büyük ve uluslararası bir şirketle ortaklık için el sıkışmak üzereyiz. Anlaşma kapsamında sismik çalışmalar dahil tüm masrafları ortak olan şirket ödeyecek."
Mehmet Uysal, Akdeniz'de bir kuyu kazmanın maliyetinin 300 milyon doları aşacağını ifade etti. Akdeniz'de aramalara neden geç başlandığı eleştirilerine ise Uysal şu cevabı verdi:
"Dünyada bu derinlikte kuyular 2000'li yıllardan sonra kazılabilmeye başlandı. Deniz derinliği 2 bin metre ve bir kuyu sondajı 300 milyon dolar. Tüm bunların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa, ekonomik olmaz. Yerin altındaki zararlı maddelerin veya kimyasalların yeryüzüne çıkmasını engellemek için kuyu çimento ile kapatılır." Akdeniz'de yapılan arama çalışmalarında siyasi baskılarla da karşı karşıya kalınıyor.
Genel Müdür Uysal, Akdeniz'de sondaj çalışmaları için CCG Veritas şirketi ile anlaştıklarını belirterek, "Bu şirketle uzun zamandır çalışıyoruz. Geçen yıldan itibaren Norveç bandıralı şirketin gemisinin bizimle çalışmaması için çok baskı yapıldı. Şu anda CCG programımızı gerçekleştiriyor. Alanya açıklarında 3 boyutlu sismik bitince işimizin durumuna bakacağız." şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gnçlkk28 Ekim 2011 17:11

    düşünün-devlet yer altından mılyar dolarlar çıkartıyor.. deliler gibi petrol yer altı zengınlıgı ne olacak...........düşün...düşün.... düşün.... asgarü ücretliden gelir vergisi alınmasa hooopppp asgari ücretli tak diye anında maaşın artış görecek.. ötv zamları gei çekilse kademeli hooppp piyasada ucuzluk yaşanacak ... yanı vergiyi halkın üzerinden almak için yer altı kaynakları kullanılmalı... refah seviyesi mukellem derecede artacaktır.. saygılar..

  • işte bu arkadaş28 Ekim 2011 17:08

    olması gereken daha fazlası lazım bizlere... hadiyin arayalım bulalım çıkartalım....gnçlk

  • Mete28 Ekim 2011 14:15

    Demekki doğruymuş, 'Petrol bulunuyor ABD istemedi diye beton dökülüp kuyular kapanıyor' deniliyordu yıllardır, inanmıyorduk ama yanılmışız itiraf edildi.

  • Kemal28 Ekim 2011 14:14

    Hukumet kuyu acilimlarina hiz kazandirdi. Gelecek yillar cok daha cok kuyu kazilacak.