E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Irak benzinini üretti---

Kuzey Irak benzinini üretti

Kuzey Irak benzinini üretti
06 Eylül 2013 - 06:50 borsagundem.com

Kürtler ilk kez kendi benzinini kendisi üretmeye başladı

Kuzey Irak’taki petrol sahaları ve petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Irak yönetimi arasında yaşanan sorunlar devam ederken, bölgede petrol alanında üretim ve yatırım faaliyeti devam ediyor.
Norveçli petrol şirketi DNO International, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye ham petrol taşıyacak yeni boru hattını bitirmek üzere. Bölgeden çıkarılan petrolü işlemek için bir süredir devam eden rafineri kurulumu ise tamamlandı. Rafinerilerin kısa süre önce faaliyete geçmesi ile birlikte bölgede üretilen ham petrol ayrıştırılıp iç piyasaya sürüldü.
Daha önce benzinin litresini İran ve Azerbeycan’dan bin dinara (1 lira 20 kuruş) ithal eden Kürt yönetimi, kendi petrol rafinerilerini devreye sokmasıyla ürettiği benzinin litresini 500 dinara iç piyasaya sürdü.
Jiyana Nu internet sitesi, ucuz benzinin bölge halkını fazlası ile memnun ettiğini bildirdi. Ucuz benzinden dolayı memnuniyetlerini dile getiren sürücüler, “Petrolün ana kaynağı bizim coğrafyadan çıkıyor. Kendi benzinimizi üretmemiz gecikmiş bir durumdur” dedi.
Günde 30 bin varil
Edinilen bilgilere göre Kuzey Irak’tan günde 30 bin varil petrol ihraç edilirken petrolün bir bölümü Türkiye’ye gönderiliyor. Bölgede 16 bin kilometrekarelik alanda petrol bulunuyor. En büyük petrol yatağı ise bin 500 kilometrekare ile Germiyan bölgesi.
Şu an 55 yabancı şirket ve 18 ülke Kuzey Irak’ta petrol ve gaz çıkarma faaliyeti sürdürüyor. Türkiye sınırında bulunan Zaho’ya bağlı Tavke bölgesindeki petrolü ise Norveçli DNO şirketi çıkarıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ne farkeder06 Eylül 2013 08:52

    daha devlet olduğu bile tescileşmeyen bir yerde ve sınırımızın dibinde benzin 60 krş ya bizde 5 tl tek kelime yazıklar olsun