E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKuzey Irak'ta petrol kavgası---

Kuzey Irak'ta petrol kavgası

Kuzey Irak'ta petrol kavgası
08 Eylül 2013 - 10:11 borsagundem.com

Bağdat yönetimi, kendisinden habersiz petrol şirketleriyle petrol arama ve üretim anlaşması yapan Kuzey Irak Kürt yönetimine Kerkük’le misilleme yaptı

Irak’ta petrol yataklarının bulunması ve rezervlerin ortaya çıkarılması, açılan kuyularda üretim ve satışının yapılması konusunda Bağdat yönetimiyle Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yaşanan sorun, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol boru hattı döşenmesiye yeni bir boyut kazanmıştı. Irak yönetimi, merkezi yönetimle yapılmayan anlaşmaların geçerlili olmayacağını belirtip Kürt yönetimini uyarmasa da, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol satışı başlamıştı.
Milliyet gazetesinin haberine göre, Kürt petrolünün satışını engelleyemeyen Bağdat ise, karşı atağa geçerek Kerkük’teki petrolün çıkarılması için BP ile görüşmelere başladı. Erbil’de yayınlanan “Rudaw” gazetesine göre BP, Kerkük’teki petrol kuyularını yenileyecek, sonrasında da petrol çıkarma konusunda uzun zamanlı anlaşmalar yapabilecek.Kürt yönetimi rahatsız
Bağdat ile BP arasındaki görüşmelerin bir yılı aşkın süredir devam ettiği, ancak Kürt yönetiminin, tüm gelişmelerden bu yıl haberdar olduğu ifade ediliyor.
Duruma tepki gösteren Kürt Yönetimi, Kerkük’teki petrolün çıkarılabilmesi için kendilerinden izin alınmasını şart koşarken, anlaşmayı engellemek için Kerkük İl Meclisi’nde Kürt üyelerin harekete geçeceği belirtiliyor.
Kürt Hükümeti Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, anlaşmaya karşı tutumlarının değişmediğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)