E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKuzey Kore piyasalarda huzursuzluk yaratıyor---

Kuzey Kore piyasalarda huzursuzluk yaratıyor

Kuzey Kore piyasalarda huzursuzluk yaratıyor
31 Temmuz 2017 - 08:22 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin ABD ana karasını vuracak füze denemesi ile birlikte yatırımcılarda tedirginlik öne çıktı

 Asya borsaları, haftaya kayıpla başladıktan sonra Çin'de açıklanan beklentilerin üzerindeki satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. Dolar değer kazanmasına karşılık ABD'de siyasi belirsizlik dolayısıyla baskı altında. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi açılıştaki kayıplarını telafi ederek yüzde 0.1 artıya geçti. Çin borsaları, lokomotif hisselerin yüzde 0.15 ve Şanghay Bileşik'in yüzde 0.2 artışıyla yükseldi. Resmi Çin imalat ve hizmet PMI verileri Temmuz ayında düştü ancak büyümeyi daralmadan ayıran 50 hedefinin üzerinde kaldı. Kuzey Kore'nin Cuma günü geç saatlerde yeni bir füze denemesinde bulunması ise yatırımcılarda huzursuzluk yaratıyor. Kuzey Kore füzenin ABD ana karasını vurma kabiliyetini tescil ettiğini belirtirken, ABD karşılık olarak Pazar günü Kore yarımadası üzerinde iki bombardıman uçağına devriye uçuşu yaptırdı. Kore wonu Cuma günü yüzde 0.7 değer kaybetmesinin ardından bugün yüzde 0.1 artıda seyrederken, dolar/won kuru da 1,122.2'de bulunuyor. Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks cuma günü yüzde 0.6 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 yükselişle 93.376'da bulunuyor.

DÖVİZ

Dolar, bu sabah euro karşısında iki buçuk yılın en düşük seyiyesinde yakın seyrederken, ABD'deki siyasi belirsizlik ve Fed'in bu yıl tekrar faizleri artıramayabileceği ihtimallerini kuvvetlendiren zayıf ABD verilerinin yarattığı baskıyı üzerinden atmaya çalışıyor. ABD ekonomisi Cuma açıklanan verilere göre ikinci çeyrekte beklentilere paralel yüzde 2.6 büyüdü. Ancak ilk çeyrekteki büyüme aşağı yönlü olarak yüzde 1.2'ye revize edildi. ABD işgücü maliyetleri, yine Cuma günkü verilere göre, ikinci çeyrekte beklentilerin altında artarak enflasyonun düşük kalacağı endişelerini artırdı. Dolar , seansın açılış saatlerinde 110.300 ile Haziran ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek 110.570'de bulunuyor. Euro, dolar karşısında Perşembe günü gördüğü Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviye olan 1.1777'nin yakınlarında 1.1732 düzeyinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları, sıkılaşan ABD ham petrol piyasasının ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üyesi Venezuela'ya karşı yaptırım tehditlerinin desteğiyle bugün iki ayın en yüksek seviyesini gördü. Brent ham petrol vadeli fiyatı , günün erken saatlerinde varil başına 52.90 dolar ile 25 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.6 artışla varil başına 52.82 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı , yüzde 0.3 artışla varil başına 49.87 dolarda bulunuyor. ABD hafif petrolü, Eylül ve Ekim hariç, tüm vadelerde varil başına 50 Dolar seviyesinin üzerinde bulunuyor. Petrol fiyatları, OPEC ve başta gelen diğer petrol üreticilerin petrol piyasasını sıkılaştırmak için olası önlemleri ele aldıkları 24 Temmuz'daki son toplantısından bu yana yüzde 10'a yakın değer kazandı. ABD, Venezuela'nın anayasa yapma yetkisine sahip Kurucu Meclis seçimine karşılık Venezuela'nın petrol sektörüne yaptırım uygulamayı düşünüyor. Brent petrolü (değişim; son işlem): 0.5% 52.78 ABD hafif petrolü (değişim, son işlem): 0.32% 49.87

ALTIN

Altın fiyatları, Kore yarımadasındaki gerilimin altına olan güvenli liman talebini artırmasıyla ve doların birkaç ayın en düşük seviyelerine yakın seyretmesiyle, yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. ABD Hava Kuvvetlerine ait iki süpersonik B-1B bombardıman uçağı, Kore yarımadası üzerinde uçtu ve ABD'nin BM büyükelçisi Çin, Japonya ve Güney Kore'nin Pyongyang'ın Cuma günkü son füze denemesinden sonra daha fazla şey yapması gerektiğini söyledi. Spot altının ons fiyatı , geçen hafta yüzde 1.1 artışla art arda üçüncü haftayı da kazanımla bitirmesinin ardından seansın ilk işlemlerinde 1,270.98 dolar ile 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü ancak şimdi varil başına 1,268.55 dolarda bulunuyor. ABD altının Ağustos teslimatı için vadeli fiyatı , yüzde 0.03 yükselişle 1,268.80 dolarda seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)