E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiLimak Doğu Anadolu Çimento ve Net Holding sorusu---

Limak Doğu Anadolu Çimento ve Net Holding sorusu

Limak Doğu Anadolu Çimento ve Net Holding sorusu
12 Eylül 2024 - 09:46 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

HALKA ARZDAN GELENİ ALIM İÇİN KULLANDI

SORU-LMKDC hissesinde kafam çok karışık. Alıp almamada gidip geliyorum. Siz ne önerirsiniz?
İbrahim Özkan

CEVAP-Borsada farklı stratejilerle işlem yapılabilir. Ancak bireysel yatırımcıların gerçekleşen kısa süreli dalgalardan istifade etme gayesi ile alım yapması risklidir. Bir şirketi uzun vadede büyüdüğünü gözlemliyor ya da büyüyeceğine dair güçlü dayanakların varlığı halinde yatırım yapmak için gerekçenin de varlığından bahsedilecektir. Bu strateji riski düşüreceği gibi gereksiz stresten de uzak kalınmasına olanak tanıyacaktır.

Limak Doğu Anadolu Çimento’ya yaklaşım da farklı olmamalı. Şirkete yönelik bir yatırım düşüncenin varlığı halinde öncelikle gelir ve kârlılığının büyüyeceğine dair tespitin yapılmasına yarar var. Şirket, borsaya yeni gelen firmalardan biri ve şubat ayında 16,20 TL’den halka arz oldu. Borsada işlem görmeye başladığında ilk 10 gününde sürekli tavan olurken Mart ayında en yüksek 41,92 TL’ye kadar yükseldi. Sonra ise gelen satışlarla birlikte yönünü aşağıya çevirdi. Haziran ayında en düşük 19,26 TL’ye kadar indi ve şimdilerde 21,78 TL seviyesinde işlem görüyor. Yaşanan düşüşe rağmen halka arz seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Şirket halka arzdan elde ettiği 2 milyar TL gelirle Ergani Çimento Fabrikasını devralmada kullanacağını belirtmişti. Neticede elde edilen fon, mart ayında fabrikanın devralınmasında kullanıldı. Yeni yatırımın şirketin gelir ve kârlılığını olumlu yönde desteklemesi beklenmeli. Sonuçlarını ise ilerleyen süreçte gözlemek mümkün olacak.

Şirket yatırımcısı ile paylaştığı 2024 üç aylık mali tablolarında ise hem gelirini hem de kârını artırdı. Gelir ve kârdaki büyümenin sürmesi, hissenin fiyatını destekleyen bir gelişme olacaktır.

MALİ PERFORMANSI HİSSEYİ DESTEKLEDİ

SORU-Net Holding ne zaman bedelsiz verecek?
Musa Acar

CEVAP- Firmalar gerek duymaları halinde sermaye artırımına gidebilmektedir. Mali yapının zayıf kaldığı durumlarda dışardan nakit temin etme yoluyla bedelli sermaye artırımı gitmeleri söz konusu olurken, mali yapılarını daha güçlü görünmesini tercih etmeleri halinde ise bedelsiz sermaye artırımına gitmeleri mümkün.

Net Holding, son bedelsiz sermaye artırımını 2005 yılında gerçekleştirdi. Sonrasında ise 2017 yılında tahsisli sermaye artırımına gitti. Arada geçen zaman diliminde bir daha bedelli ya da bedelsiz sermaye artırımı gündeme gelmedi. Öte yandan son nakit temettü ödemesini de 2013 yılında gerçekleştirdiğini not etmek gerekiyor.

Şirket, yakın zaman diliminde nakit temettü ya da bedelsiz hisse vermese de son üç yılda oldukça iyi bir mali performansa sahip olduğu gözleniyor. Geride kalan üç yılda gelir ve kârını artırmada hayli başarılı oldu. Açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında da gelirdeki büyüme devam etti. Ancak dönem sonunda kârını düşürdüğü gözlerden kaçmamalı. Net Holding, gelirini yüzde 71 artırarak 3,2 milyar TL’ye çıkarırken dönem sonunda kârını yüzde 54 düşürerek 214,7 milyon TL’ye geriletti. Düşen kârlılığının toparlanabilmesi önemli.

Net Holding’in yüksek mali performansına uygun olarak hisse senedinin de güçlü bir çıkış sergilediği görülüyor. Mart 2020’de en düşük 1,11 TL’ye kadar gerileyen fiyat, şimdilerde 34,64 TL seviyesinde bulunuyor. Hisse, geçen sürede oldukça güçlü bir çıkış sergiledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,10
En Yüksek: 24,78
En Düşük: 22,34
Değişim 2,48 %
FK: 9,40
PD / DD: 4,53
İşlem Hacmi 172.615.541
Toplam Adet: 7.459.894
Ağırlıklı Ort.: 23,12
Son Değer: 35,74
En Yüksek: 36,02
En Düşük: 34,80
Değişim 2,23 %
FK: 8,71
PD / DD: 0,51
İşlem Hacmi 51.495.661
Toplam Adet: 1.454.828
Ağırlıklı Ort.: 35,28
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL12 Eylül 2024 10:20

    Net holding hissesi beni  yıllarca süründürdü resmen asla bir daha almam.yıllarımı aldı benim.