E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMacaristan forinti değer kaybediyor---

Macaristan forinti değer kaybediyor

Macaristan forinti değer kaybediyor
31 Ocak 2014 - 16:02 borsagundem.com

Macaristan merkez bankasının hükümetin ekonomik politikasını destekleme taahhütü vermesiyle forint, kayıplarını genişletti

Macaristan merkez bankasının hükümetin ekonomik politikasını destekleme taahhütü vererek, üst üste 18 aydır gerçekleştirilen faiz oranı kesintilerinin ardından daha fazla genişleme sinyali vermesi ile, bu hafta en dik düşüşü gösteren gelişen ülke para birimi olan forint, kayıplarını genişletti.

Avrupa Birliği'nin doğusunda en fazla borca sahip olan Macaristan'ın para birimi forint, euro karşısında yüzde 0.8 gerileyerek Budapeşte saati ile 10:51'de 311.88 seviyesine düştü. Forint bu hafta şu ana kadar yüzde 2.3 gerilerken, bu düşüş Haziran ayından bu yana en büyük kayıp olmasıyla birlikte, forinti Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen ülke para birimi arasında en kötü haftalık performansa taşıyor. Macaristan forinti ayrıca Ocak ayı içerisinde toplam yüzde 4.7 kayıp yaşarak, Arjantin pesosu, Rusya rublesi ve Güney Afrika randının ardından en büyük gerilemeyi kaydetti.

Macaristan'ın merkez bankası Magyar Nemzeti Bank Başkanı Gyorgy Matolcsy, bugün yaptığı açıklamada, hükümet ile "yakın işbirliği" mesajı vererek ekonomiyi resesyondan kurtarmak için daha düşük faiz oranlarının arkasında olduğunu gösterdi. Güney Afrika gibi birçok gelişen ülkenin merkez bankasının, para birimlerini desteklemek için parasal sıkılaştırmaya gitmesine rağmen, Matolcsy, Macaristan'ın cari işlemler fazlasının ülkeyi diğerlerinden ayırdığını ve hedefin altında seyreden enflasyonun da genişlemeye olanak sağladığını söyledi.

Prag'ta bulunan CSOB AS döviz analistlerinden Jan Bures, "Gelecek dönemde daha genişlemeci para politikası uygulayabileceğine inanan başkanın açıklamaları, forint satışlarını ateşledi. Temellerin sağlam olduğunu savunuyor ve enflasyonun düşük olduğunu söylüyor. Piyasalar bunu alacak gibi görünmüyor" dedi.

Macaristan'ın dış ticaret fazlası Kasım ayında 759 milyon eurodan 825 milyon euroya (1.1 milyar dolar) genişleyerek, Eylül'de ulaşılan iki buçuk yılın zirvesine 5 milyon euro yaklaştı. Macaristan Başbakanı Ciktor Orban ise bugün, forintin Macaristan'ın ekonomik temelleri nedeniyle değil, küresel piyasalar nedeniyle gerilediğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)