E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMaden ihracatı yüzde 15 arttı---

Maden ihracatı yüzde 15 arttı

Maden ihracatı yüzde 15 arttı
02 Mart 2011 - 15:55 borsagundem.com

2010 yılında toplam maden ihracatı önceki yıla göre rekor seviyede yüzde 46 artarak 3 milyar 655 milyon dolara yükseldi

Çevre konuşunda kötü algılandıklarını ve bunu yıkmak için çalıştıklarını belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer, önce sektörleri içinde birlik ve beraberliği sağladıklarını, ardından da çevrecilerle bir araya gelerek her yıl iki bölgede fidan dikeceklerini söyledi.
Özer, dünyanın her yerinde maden çıkarılmasının çevreyi bozduğunu hatırlatarak, “Biz iğneyi kendimize batırıyoruz. Ama esas otomobil alan kişi dünyanın en büyük kirleticisi akaryakıt kullanıyor” dedi.
Bu arada 2010 yılında toplam maden ihracatı önceki yıla göre rekor seviyede yüzde 46 artarak 3 milyar 655 milyon dolara yükselirken, ABD’de özellikle mermer fiyatlarını artırabilmek için de girişimlerde bulunulacağının altı çizildi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, madencilerle ilgili kötü algıyı yıkabilmek için çalıştıklarını ve yeni dönemde sektörleri adına birlik ve beraberliği sağlayarak ve aynı zamanda çevrecileri de yanlarına alarak etkin çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Bursa’da bir İMİB ormanı için fidan dikme yönünde girişimleri bulunduğunu aktaran Özer, bunun için tüm kesimlerle birlikte önemli adımlar atkılarını söyledi. Özer, çevreye zarar verdiklerini, “İğneyi kendimize batırıyoruz” söylemiyle kabul ederken, çevreye duyarlı madencilik yapmak istediklerinin altını çizdi.
Dünyanın her yerinde maden çıkarılmasının çevreyi bozduğunu hatırlatan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Madenler, Çevre ve Orman Bakanlığı´nın yönetmelikleri doğrultusunda açılıyor ve üretime devam ediyor. Sektör tamamı ile görevlerini yerine getiriyor. Madencilikte yer seçimi yapılamadığı için bulunduğumuz yerdeki çevreyi bozacağız. Toplumdaki ´madenciler çevreye zarar veriyor´ kötü algılamasını kaldırmak için yeni çalışmalar başlattık. Her yıl bir ya da iki bölgede fidan dikimine gidiyoruz. Madenin bulunduğu yerde çevreyi bozmuş olabiliriz ama fidanlar dikerek gelecek nesile daha iyi çevre bırakmak istiyoruz.
Akaryakıt en büyük çevre kirletici
Ayrıca herkes bir şekilde çevreyi kirletiyor. Örneğin otomobil özel alaşımlı çelikle yapılıyor. Bir otomobilin meydana gelmesi için 7-8 ton madene ihtiyaç var. Bu süreçte çevre bozuluyor ama asıl çevrenin bozulması bundan sonra başlıyor. Bundan sonraki olay otomobili alan kişi dünyanın en büyük çevre kirleticisi olan akaryakıt kullanıyor. Kim otomobile binmekten vazgeçer? Uçak da gemi de öyle. Teknoloji geliştikçe çevreyi ve dünyayı kirletiyoruz. Ya teknolojiden vazgeçeceğiz ya da madenleri çıkartmayacağız.”
ABD’de fiyatlar artmalı
Özellikle ABD’de fiyatların beklentilerinin çok altında bulunduğunu ifade eden Özer, bunun için önümüzdeki günlerde Las Vegas’ta düzenlenecek ‘Coverings’ fuarında milli katılımla 57 firma olarak yer alacaklarını hatırlattı. Burada sektör temsilcileri ile bir araya gelerek fiyatları yukarıya çekebilmek için görüşmeler yapacaklarını kaydetti. Özer, “İtalya’nın ABD’ye tonu 1200 dolara ihraç ettiği mermeri biz yarı fiyatına satıyoruz. Sektörümüzün bu konuda bilinçlenmesi lazım. İyi maliyet analizi yapılmalı, kar marjları, amortisman iyi hesaplanmalı. Bunları konuşacağız. Fiyatlarımızı bu ülkeye göre her yıl yüzde 5-10 oranında artırabilirsek başarı olur” dedi.
Mimarlarla işbirliği
Sektör temsilcileri olarak tüm kesimlerin birlik ve beraberliklerini sağladıklarının altını çizen Özer, doğaltaş sektörü için 2023 stratejik sektör planı da hazırladıklarını vurguladı. 2023 stratejik sektör planı ile ilgili bilgi veren İMİB Yönetim Kurul Üyesi Erdoğan Akbulak da Türkiye’nin mermer rezervinin göreceli üstünlüğünün bulunduğunu hatırlatarak tanıtımda, eğitimde, yeni pazarlar konusunda çalışmalar yapacaklarını aktardı. Özellikle inşaatlarda mermerin büyük önem kazandığını belirten Akbulak, “Mimarlarla da işbirliğine girerek güçbirliği yaratmalıyız. Buna entelektüel sermaye diyorum. Mimarların tasarım ve inovasyon gücünü kullanarak mermerin daha cazip hale gelmesini sağlayabiliriz. Böylece hem birim fiyatlarımızı artırabiliriz, hem de miktar olarak satışımızı artırabiliriz” diye konuştu.
İhracat yüzde 46 arttı
Bu arada 2010 yılında toplam maden ihracatı önceki yıla göre yüzde 46 artarak 3 milyar 655 milyon dolara yükseldi. Ülke bazında Çin 1 milyar 500 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeye olan ihracat, bir önceki döneme göre yüzde 58 oranında arttı. İkinci sırada yer alan ABD’ye ise yüzde 21 artışla 271 milyon 287 bin dolar ihracat yapılırken, bunu sırasıyla Belçika ve Bulgaristan izledi.
Libya, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas ve Sudan´a 2010 yılında 87 milyon 439 bin dolar ihracat gerçekleşirken, toplam ihracattaki payının düşük olduğuna işaret edildi. Ancak Kuzey Afrika’da yaşanan olaylar nedeniyle 2011 yılının ilk iki ayında bu ülkelere ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 düşerek 11 milyon Dolar seviyesine gerilediği bildirildi. 2011’in ilk iki ayında ise toplam ihracatın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 543 milyon 708 bin dolar olarak gerçekleştiği vurgulandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haluk02 Mart 2011 21:35

    Endüstriyel maden cevherlerini satacağınıza bu madenleri işleyecek fabrikalar kurun ,işleyin yan ürünlerini satın . sanayi gelişir ,işsizlik azalır.Bu ülkenin gelişmesi madenciliğin gelişmesine bağlıdır.Çünkü tüm sektörler madenciliğe bağlıdır.Bugün demir cevheri çıkmazsa ne makine sanayi olur ,ne bugünkü inşaat...