E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMadenlerde kriz!---

Madenlerde kriz!

Madenlerde kriz!
07 Ekim 2012 - 14:22 borsagundem.com

Amplats, greve çıktıkları için 12 bin Güney Afrikalı işçiyi işten çıkardığı öğrenildi.

Dünyanın en büyük platin üreticisi olan Anglo American Platinum’un (Amplats), greve çıktıkları için 12 bin Güney Afrikalı işçiyi işten çıkardığı öğrenildi. Büyük tepki yaratması beklenen bu hamle, Ağustos ayında Güney Afrika madenlerinde başlayan grevler dalgasını yeni bir aşamaya getirebilir.
Amplats’ın, taşeronlar dahil toplam 60 bin işçisi bulunuyor. Yani şirket, işgücünün beşte birini kovmuş oldu. Amplats, Rustenburg bölgesindeki dört madende 21 bin işçi çalıştırıyordu.
Financial Times’ın haberine göre, Güney Afrika’da halen 100 bin civarında işçi grevler ve çeşitli eylemler gerçekleştiriyor. Gazeteye konuşan ve adı belirtilmeyen bir maden şirketi yetkilisi, Amplats’ın attığı adımın “çok riskli” olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Öncü bir adım ve biz de aynısını yapmak zorunda kalabiliriz. Amplats’ın neler yapacağını dikkatle takip ediyoruz.”
Rustenburg’daki grevlerin Limpopo bölgesine de yayılması sonucunda Amplats’ın üretiminin yüzde 40 oranında durduğu kaydediliyor. Bugüne dek kaybedilen platin miktarının 39 bin ons olduğu tahmin ediliyor.
Grevler nedeniyle platin fiyatları son altı ayın en yüksek düzeyinde seyretmekte. Londra borsasında platinin onsu, Cuma günü 1726 dolar civarından işlem görmekteydi.
Güney Afrika, dünya platin rezervlerinin yüzde 80’ini barındırıyor. Daha iyi ücret ve çalışma koşulları talep eden işçiler, eylemlerine 10 Ağustos’ta Lonmin şirketine ait madenlerde başlamışlardı. Polisin onlarca işçiyi öldürdüğü grev, altı hafta sonra Lonmin’in yüzde 22’ye varan ücret zamlarını kabul etmesiyle sona erdi.
Ancak grev diğer madenlere de sıçradı. Gold Fields, Harmony ve AngloGold Ashanti adlı altın üreticileri, büyük zarara uğradılar. Öyle ki, AngloGold Ashanti, 25 Eylül’den bu yana üretim yapamıyor. AngloGold’un açıklamasına göre şirket, haftada 30 bin ons altından oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)