E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMakaronların fiziksel özelliklerine karar verildi---

Makaronların fiziksel özelliklerine karar verildi

Makaronların fiziksel özelliklerine karar verildi
06 Eylül 2014 - 11:58 borsagundem.com

Piyasaya arz edilecek makaronların, usul ve esaslar ile fiziksel özellikleri karar altına alındı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun, Makaronların Teknik Düzenlemelere Uygunluklarının Belirlenmesine İlişkin Kurul Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Buna göre, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, piyasaya arz edilecek makaronların, Makaron Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin teknik düzenlemelere uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile istenilen fiziksel özellikleri karar altına aldı.

Mamulat çeşidinin teknik düzenlemelere uygunluğu mamulat çeşidi için beyan edilen girdiler, filtreler, piyasaya arz ambalajı Kararda ve yönetmelikteki düzenlemelere  uygunluk  incelenerek belirlenecek. 

Makaronların uç kağıdında, şekerler ve/veya tatlandırıcılar kullanılmayacak. Makaronun üzerinde yer alması gereken marka veya mamulat çeşidine özgü ve mamulat çeşidinin diğerlerinden farklılığını ortaya koyan çizgi, şekil, figür, logo ve işaretler veya herhangi bir yasal işaret/uyarı için kullanılanlar ile sigara kağıdını, filtresini ve/veya uç kağıdını beyazlaştırmak ve/veya uç kağıdında mantar deseni yapmak için kullanılanlar hariç olmak üzere makaron üretiminde renklendirici kullanılmayacak.

Makaron filtrelerinde, filtreleme işlevi için selüloz asetat (tow) dışında herhangi bir madde kullanılamayacak. Filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında ve/veya diğer kısımlarında tatlandırıcı, tütün ve/veya nikotin kullanılamayacak, filtre içine kapsül yerleştirilemeyecek. Paketlerde sağlık uyarıları bulunacak.

Paketlerinin görünebilir dış ambalajı, açma şeridi, iç ambalajı ile makaronlar üzerinde bu ürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonlarıyla ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi verilemeyecek, mamulün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden, tüketimini özendiren, teşvik eden veya tüketiciyi yanıltan ya da ürünü cazip kılan metin, isim, marka, ibare, mecaz, resim, figür, işaret veya renkler ve renk kombinasyonları kullanılamayacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararında tütün ürünleri için belirlenen usul ve esaslar makaronlar için de geçerli olacak. Makaronlar için istenilen fiziksel özellikler, makaron boyu (mm), uç kağıdı boyu (mm), filtre boyu (mm), makaron çevresi (mm) ve makaron ağırlığı  (mg)  olacak. Türkiye'de ihraç amacıyla üretilen makaronlar, Karar kapsamında değerlendirilmeyecek.

Karar, 26 Eylül'de yürürlüğe girecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)