E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisManşet bizden, yorum Haselçin’den ---

Manşet bizden, yorum Haselçin’den

Manşet bizden, yorum Haselçin’den
11 Ekim 2012 - 12:54 borsagundem.com

Borsagundem.com’un sermaye piyasalarını sarsan “Affet bizi SPK” haberine ‘en’ uzman köşeden öneri geldi

Borsagundem.com’un haberi Sermaye Piyasaları'nda tartışılmaya devam ediyor. Türk basınında geniş yer bulan haberimizi Sermaye Piyasaları davalarında uzman Avukat İbrahim Haselçin, Habertürk Gazetesi’ndeki köşesine taşıdı. İşlem yasaklarının kaldırılıp, yasaklı yatırımcıların kendi adlarına işlem yapabilir hale gelmesine rağmen yasaklı yatırımcıların açılmış ceza davalarının devam ettiğini belirten Haselçin, “Şimdi istenen, davaların da sona erdirilmesi için kanuna ilave madde konulması” diyor ve ekliyor: “Çünkü SPK idari bir kararla kendi inisiyatifinde olan bir hususta karar vermişti. Ama SPK'nın açılmış davaları durdurması, yargılananları af etmesi söz konusu olmadığı için davalar devam etmişti ve bazıları halen sürüyor.” 
DAVALAR BİTERSE YARGI SİSTEMİ RAHATLAR
Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı’nın Plan Bütçe Komisyonu tarafından Alt Komisyon'a havale edildiğini kaydeden Avukat Haselçin, bugün itibarıyla Alt Komisyon’un çalışmaya başlayacağını ve belki de bir gün içinde tasarının kabul edileceğini belirtiyor. Köşesinde, “Dilekçe sahiplerinin talebi tasarıya manipülasyon davalarının sonlandırılması yönünde bir hüküm konulması. Türkiye'de her şeye af getirildiğine göre devam eden manipülasyon davalarına af getirilmesi de gayet uygun olabilir. Her ne kadar SPK tarafından işlem yasaklılarına getirilen affın ne yarar sağladığı belli olmasa da davaların bitirilmesi en azından yargı sistemini rahatlatması bakımından yararlı olur” diyor.
KANAAT VE TAKDİRE DAYANAN BİR YAPI
Sermaye Piyasası Kanunu'nda manipülasyon suçunun birkaç satırla tanımlanmış olduğuna da işaret eden Haselçin, şu noktalara dikkat çekiyor: “Öteden beri manipülasyon suçunun bizim mevzuatımızda yeteri netlikte tanımlanmadığı söylenir. Bugüne kadar her olaya farklı bir yaklaşım gösteren SPK manipülasyon suçlamalarında belirli bir içtihat oluşturamadı. Bir olayda işlem hacmini yüzde 50'si manipülasyon unsuru sayılırken, bir başka olayda yüzde 5 manipülasyon olarak kabul edildi. Hangi fiiller manipülasyon sayılıyor ya da birden fazla fiil mi manipülasyon sayılıyor hiçbir şekilde netleşmedi. Kanaate ve takdire dayanan bir yapı ortaya çıktı. Böyle olunca standart olmayan uygulamalar başladı. Farklı uygulamalar yatırımcıları ürküttü. Birazcık fazla işlem yapan yatırımcılar acaba manipülasyon mu yapıyoruz diye çekinmeye başladılar. Yatırımcıların çekinmesi de doğrudan işlem hacimlerini vurdu. Borsanın işlemleri belli başlı 5-10 hissede yoğunlaştı. Diğer hisselerin likiditesi iyice zayıfladı…”
Yıllardır Sermaye Piyasası içerisinde olan ve bu tarz davaları takip eden İbrahim Haselçin’in önerisi; yatırımcıların korkmadan işlem yapacakları bir ortamın yaratılması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çok bilen20 Kasım 2012 08:12

    Ne affı sen milleti dolandır sonrada çık beni affedin de Allah aşkına yasakçıların ne kadarı kendi üstünden işlem yapmış Yada yapıyor Spk herşeyi görüyor ama imkb Başkan'ın dediği gibi hisseyi alan sorumludur deyip işin içinden sıyrılmaktadır. Böyle giderse aska yeni yatırımcı gelmeyecek gelen yabancıda manüplatif kağıt almaz , aracılar da bu işe çanak tutuyor cezayı kurumlarda almalı