E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMarihuananızı nasıl alırdınız?---

Marihuananızı nasıl alırdınız?

Marihuananızı nasıl alırdınız?
11 Mart 2011 - 10:10 borsagundem.com

Bloomberg sitesinde yayınlanan bir habere göre Marihuana yetiştiricileri halka arza hazırlanıyor!

İnternette ilginç bazen  Jackass kıvamında bir makale okuduktan sonra, tamam sınır budur diyoruz ve sonrasında daha acayip bir makale/röportaj önümüze geliyor. Bloomberg sitesinde yayınlanan bir habere göre Marihuana yetiştiricileri halka arza hazırlanıyor!
Oakland, California’da Morgan Stanley’in eski yatırım bankacılarında Derek Peterson, su giderleri, ışıklar ve nemlendiricilerle dolu bir karavana atlıyor ve açıklamaya başlıyor:
“Bu çiçeklenme odası olarak adlandırdığımız bitirmek üzere olduğumuz ürünümüz” 36 yaşındaki Peterson, karavanları 30 ila 80b in dolar arasında fiyatlarla sattıklarını söylüyor. Müşterilerin hidrofonik ekipman almalarına,  hatta yetiştirme sahasında bulunmalarına dahi gerek yok, ışık, ısı, besinler, su ve nem durumunu iphone uygulaması ile uzaktan kontrol edebilirler.
Tıbbi marihuana kullanımının 15 eyalette yasallaşmasının ardından yan ürünler üretimi alanında tam bir patlama yaşanıyor. Peterson’un GrowOp Technolgy Ltd.  veya General Cannabis Inc. (CANA) şirketleri, bir zamanların altına hücumundaki kürek ve balta satanlarla – ki bu işten tek kazançlı çıkan onlardı – karşılaştırılıyorlar. İki şirkette, multi-milyarlık bir sanayi olarak gördükleri sektörün üzerindeki kötü izlenimi biraz da olsa ortadan kaldırmak amacıyla halka arza hazırlanıyorlar.
General Cannabis Inc. (CANA) CEO’su Jim Pakulis “Halkın önünde olup profesyonelliğimizi göstermek daha iyi olacak” diyor. Ayrıca, tıbbi kenevir piyasasının ülke genelinde 60 milyar dolarlık bir iş koluna dönüşebileceğini düşünüyor. “Pazar büyümeye devam edecek”.
Kenevir yetiştirmek, Amerikan federal yasalarına göre suç teşkil ediyor ayrıca keyif amaçlı kullanımı da yasadışı. Bu da yetiştirme işi ile uğraşan şirketlerin kapatılması riskini doğuruyor. Pakulis ve Peterson, ekipman, servis ve teknolojiye odaklanarak yasal engellerin etrafından dolanıp gelişen piyasanın nimetlerinden faydalanabileceklerini düşünüyorlar.
General Cannabis Inc. (CANA) altında WeedMaps.com gibi kullanıcıları ülke çapında 800’den fazla dispansere yönlendiren bir site, bir düzineden fazla tıbbi kenevir kliniğinin yönetsel işlevlerini yürüten bir şirket ve klinik ödeme sistem hizmetleri veren bir başka şirket bulunuyor.
Pakulis bir röportajında şirketini, “Tıbbi kenevire ilgisi olan bir teknoloji şirketiyiz”  şeklinde tanımlamıştı.
Costa Mesa bazlı General Cannabis Inc. (CANA) 1 Mart tarihinde SEC’e (Securities and Exchange Commission) sunulan belgelere göre 10,5 milyon dolarlık bir halka arz planlıyor. Dosyaya göre şirket 2010 yılında 7,7 milyon dolar gelir ve 1,2 milyon Dolar net kar elde etmiş durumda. 
Pakulis, 15 yıldan fazladır çeşitli küçük girişimcilere destek veriyor ve yönetimlerine yardımcı oluyor. Firma ayrıca Silicon Vadisi Bankalarının  yöneticilerinden birini stratejik planlama için transfer etti.
GrowOp şirketinin sahibi Peterson ise Morgan Stanley şirketinde 10 yıl portföy yöneticiliği yaptı.  Morgan ve Wachoiva daki görevlerinden sonra Peterson bazı müşterilerini de alarak bağımsız çalışmaya karar verdi. GrowOp’un yanı sıra ortağı ile birlikte 48 milyon dolarlık bir fonu da yönetiyor.
GrowOp, ilk karavanını 2010 yılının Mayıs ayında sattı. Şirket, 2010 yılını 800,000 dolar gelir ile kapadı, Ocak ayında ise 250,000 dolar gelir elde etti. İş genellikle ağızdan ağza pazarlama olarak tabir edilen yöntemle yürütülüyor. Peterson, satışların  %90 kadarını sağlayacağını düşündüğü bir katalog hazırlamış durumda.  Katalogda pot yetiştirme ürünlerinden,  özel lambalara ve besinlere kadar yüzlerce ürün bulunuyor.
Peterson, 2011 yılında 2,5 sonraki yıl ise 5-8 milyon dolarlık satış hedefliyor. GrowOp, henüz halka arz başvurusu yapmamış olmasına ve General  Cannabis şirketinden daha az gelir elde ediyor olmasına rağmen 2011 yılında halka arz planlıyor. Şirket halka arz için Network 1 Financial Securities Inc. ile  anlaştıktan sonra denetim safhasına geçmiş durumda.  Peterson, her zaman bir şirketi halka arz etmeyi istemiş olduğu halde bunu başaramadığını belirterek tıbbi kenevir üreticilerini tanıdıktan sonra şimdi değilse ne zaman dediğini söylüyor.  Peterson’a göre çevresindeki klinikler senede 10 ila 14 milyon dolarlık iş yapıyor ve iş daha yeni büyümeye başladı.
Marihuana yutularak veya sigara gibi içiliyor. Tıbbi kullanımını savunanlara göre, kenevir, kemoterapi alan kanser hastalarının bulantılarına iyi geliyor, glokoma tedavisine yardımcı oluyor, AIDS hastalarının iştahının açılmasını sağlıyor ve multipl skleroz hastalarının acılarını hafifletiyor.
Kanun adamları, şimdilik GrowOp ve General Cannabis şirketlerine dokunmuyorlar, ama federal yasak bu şirketlerin suça yardım ve yataklık etmekten cezalandırılabileceği anlamına geliyor.
General Cannabis, halka arz dosyasının riskler bölümüne “Amerikan federal kanunlarına göre kenevir yetiştirmek ve bunu satmak yasadışıdır”  şeklinde bir uyarı koymuş durumda. Şirketin açıklamalarına göre verdikler hizmet, bu tip şirketlere(tıbbi kenevir üreticileri) yönelik dolayısıyla yasa koyucu şirkete dava veya davalar açabilir.
Yukarıdakilerin tersine bu işin büyüme potansiyeli olmadığını düşünenler de var. National Organization for the Reform of Marijuana Laws yöneticisi Dale Gieringer’e göre üretici sayısı artıkça piyasa daralıyor ve fiyatlar geriliyor. “Piyasada bir doygunluk var ve üreticiler kemer sıkma durumundalar. Kanun değişmeden bu piyasanın nasıl büyüyeceğini kestiremiyorum”
Gieringer’e göre son birkaç yılda bir pound Marihuananın fiyatı yarılanarak 1800 dolarlara geriledi. Kapalı mekânlarda yetiştirilen pot fiyatı ise 3000 dolar civarında ve geri geliyor. 
Peterson’a göre müşterilerin karavanlara ilgi duymasının çeşitli sebepleri var. Bir müşterisi, karavanı mantar yetiştirmek bir başkası ise kendisine yeni bir iş sahası açmak için kullanıyor. Müşteriler, altına hücum gibi “yeşile hücum” fırsatını görüyor ve kazma küreklerini kapıp işe koyuluyorlar.
BORSAGUNDEM.COM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)