E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMB döviz piyasasından çekiliyor ---

MB döviz piyasasından çekiliyor

MB döviz piyasasından çekiliyor
25 Aralık 2012 - 12:21 borsagundem.com

MB Başkanı Başçı 2013 yılı para ve kur politikası hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ankara'da, bankanın Konferans Salonu’nda "2013 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu bir basın toplantısı düzenledi. 2013 yılı para ve kur politikasını hakkında bilgi veren Başçı, 2013 yılında uygulayacakları politika araçlarını sıralarken, ''Faiz koridoru, politika faizi, TL likidite yönetimi, yabancı para likidite yönetimi, vadeye dayalı zorunlu karşılıklar, kaldırca dayalı zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu mekanizmasını kullanacağız. Döviz alımları ve döviz satımlarını yapmayı gerekmedikçe öngörmüyoruz'' dedi.
Başçı, kredi büyümesinde ve reel efektif kurda oynaklık istemediklerini söyledi ve "Reel efektif kurda aşırı oynaklık olumlu bir gelişme değil" dedi.
Başçı, reel efektif kurun 5 yılda 130'a çıkmasının aşırı oynaklığı işaret ettiğini ve kısa vadeli sermaye akımlarına karşı önlem konusunda görüş birliği oluşmakta olduğunu sözlerine ekledi.
Reel efektif kur endeksinin her yıl yüzde 1.5-2 artmasının normal olduğunu söyleyen Başçı, kısa vadeli sermaye akımlarının finansal istikrarı bozucu etki yapabileceği uyarısında bulundu.
-"2013 yılında döviz alım ve satımı yok"-
Merkez Bankası Başkanı Başçı, "2013'te döviz alım ve satımı düşünmüyoruz" dedi ve politika araçları arasında döviz alım ve satım ihalelerinin olmayacağını söyledi. Başçı ayrıca, döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerinden çekildiklerini, bu aracılığa ihtiyaç olmadığını sözlerine ekledi. Başçı, mutlaka gerekmesi halinde döviz alım ve satımı kullanabilecekelrini söyledi.
İç talebin yatay seyir izlediğini ve bunun cari açık için gerekli olduğunu söyleyen Başçı, "Enflasyon çift haneye çıkmasına rağmen beklentilerde bozulma olmadı" dedi.
Başçı, sektörün Merkez Bankası'ndan daha az fonlamaya ihtiyaç duyduğunu ve 2013 yılında ihracat reeskont kredilerinin rezervlere 12 milyar dolarlık katkı yapacağını belirtti. DİBS'lerden oluşan APİ portföy büyüklüğünün 6.2 milyar liradan 9 milyar liraya çıkarılacağını kaydetti.
2012 yılında döviz alım ve satım ihalelerini kullanmadıklarını belirten Başçı, ihracat reeskont kredisi kullanımındaki artışın net rezerv artışını hızlandırıcağını söyledi ve "2013'te temel rezerv biriktirme aracı ihracat reeskont kredisi olacak" dedi.
-"Kur hedefi yok, dalgalı kur sürecek"-
Merkez Bankası'nın herhangi bir kur hedfi olmadığını ve dalgalı kurun süreceğini kaydeden Başçı, "Türk Lirası'nda aşırı değerlenme ve değer kaybına izin verilmeyecek" dedi. Başçı ayrıca, "Kimse döviz risklerini artırmamalı, ne olacağı belli olmaz" uyarısında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)