E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMB neden bu kadar altın aldı?---

MB neden bu kadar altın aldı?

MB neden bu kadar altın aldı?
17 Nisan 2013 - 13:11 borsagundem.com

MB'nın güçlü altın rezervlerini eritebileceğine yönelik beklentiler altın fiyatlarında düşüşü tetikleyen etkenlerden biri...

Merkez Bankalarının güçlü altın rezervlerini eritebileceğine yönelik beklentiler altın fiyatlarında tarihi düşüşü tetikleyen etkenlerden biri oldu. Peki merkez bankalarının elinde niye o kadar altın var? İşte cevabı...
2009 sonrasında altın fiyatlarındaki artışa rağmen alım yapan MB'ler 2012 yılında dünyadaki altın talebinin yüzde 12'sini oluşturdular. Aynı yıl MB'ler toplam 534,6 yon altın aldılar.
REZERVLERİNİ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORLAR

MB'lerin altın almasının arkasında yatan neden, özellikle gelişmekte olan ülke MB'lerinin ellerindeki rezervi çeşitlendirme isteği.
İthalattan çok ihracat yapan ülkelerde ticaret fazlası oluşuyor. Buna bağlı olarak o ülkenin MB'sinin rezervlerindeki - genelde euro veya dolar cinsindeki - yabancı para miktarı da artıyor. Gelişmekte olan ülkelerin MB'leri bu sınıfa giriyor.
Dolar ve euro üzerinden yürütülen genişlemeci para politikaları karşısında, ellerinde bu para cinslerinden rezerv tutan MB'ler de rezervlerini dolar ve euroun başına gelebilecek bir "felakate" karşı sağlama almak için varlık çeşitlendirmesine gidiyor.
GÜVENLİ LİMAN: ALTIN

Rezervlerini çeşitlendirmek isteyen MB'lerin ilk tercihi ise altın. Bu konuda ilk adımı Rusya, Güney Kore ve Tayland gibi ülkelerin MB'leri attı.
GELİŞMİŞ ÜLKELER SATICI KONUMDAYDI

Buna karşılık, 1999-2009 arasındaki süreçte gelişmiş ülkeler, net altın satıcısı konumundaydı. Ekonomist Joseph Gagnon nedeni şöyle açıklıyor: "Bu ülkelerin ellerindeki altın, çoğunlukla geçmişten kalan bir mirastı. Söz konusu MB'lerin rezervleri, altının önem arz ettiği zamanlardan kalan stoklardı."
ALTINLARINI SATANLAR DA OLDU

Altın stok miktarının önem kaybetmesiyle 1999 sonrasında altın satmaya başlayan gelişmiş ülkelerden İspanya, 2000 yılında elindeki tüm altının yüzde 46'sını sattı. Portekiz ve Hollanda da altın rezervlerinin sırasıyla yüzde 33 ve 37'lik kısmını elden çıkarttı.
Ancak 2009'da başlayan dönemle birlikte gelişmiş ülkelerin altın satma trendi de sona ermiş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)