E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivMercedes alan Türkler borcuna sadık---

Mercedes alan Türkler borcuna sadık

Mercedes alan Türkler borcuna sadık
05 Temmuz 2012 - 07:56 borsagundem.com

Alman Mercedes firması, Avrupa'nın 24 ülkesinde kendi markasına özel krediyle araç satıyor

Avrupa'da aldığı aracın borcunu ödeyemeyen ve kredisi takibe düşen ülkeler arasında Türkiye, yüzde 0,4 ile son sırada. 'Borcuna sadık', gelir düzeyi yüksek Alman halkı arasında ise bu oran yüzde 1.
Alman otomotiv devi Mercedes, aralarında Türkiye'nin de olduğu dünyanın 42 ülkesinde, sadece kendi markasına ait araçlara tüketici kredisi veriyor. Gelir düzeyi yüksek sınıfa hitap eden Mercedes araç satışları, o ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlara göre azalıyor veya artıyor. 'Ülkelerin ekonomik barometresi' anlamına gelebilecek, Mercedes dünyasının tüketici finansmanıyla ilgili değerlendirmelerini, Mercedes-Benz Finansal Hizmetler Türkiye Genel Müdürü Tolga Oktay açıkladı. Bir yıldır Türkiye'de bulunan Oktay, daha önce Almanya'da, 24 Avrupa ülkesinin kredi kuruluşlarının bağlı olduğu yöneticiydi.
Türkiye'de kurulduğu 2001 yılından bu yana ilk defa, Mercedes-Benz Finansal Hizmetler adına Genel Müdür Tolga Oktay ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi ve sorularını cevapladı. Tolga Oktay'ın açıklamasına göre, Türkiye'de satılan her 2 Mercedes araçtan biri, şirketin sağladığı kredi ile alınıyor. Şirket kuruluşundan bu yana Türk tüketicilere toplam 4 milyar Euro kredi verdi. Bundan bir yıl önce 500 milyon Euro olan kontrata bağlanmış canlı kredi tutarı Haziran 2012 itibarıyla 1,1 milyar Euro'ya ulaştı. Mercedes'in dünyadaki canlı kredi tutarı ise 75 milyar Euro seviyesinde.
Otomobil kredisi veren 11 finansman şirketi arasında ilk sırada olan Mercedes-Benz Finansal Hizmetler'i, yüzde 27 fark ile VDF (Volkswagen Doğuş Finans) takip ediyor. Türkiye'deki 48 banka ve 31 leasing şirketi de dahil edildiğinde Mercedes'in finansal hizmetleri 4. en büyük otomobil kredisi veren firma. Tolga Oktay, "Biz tek bir markaya kredi vermemize, bankalar bütün araç markalarına kredi sağlamasına rağmen, yerli-yabancı önemli bankaları geçerek otomotiv kredisinde 4. sıraya yerleşmek bizce büyük başarı." dedi. Mercedes, finansman şirketlerini araç satışını desteklemek için kuruyor. Türkiye'deki finans şirketinin 2011 yılı kârı ise 40 milyon lira civarında. Türkiye'deki araç satışlarına paralel olarak kredilerin yüzde 45'i kamyon, yüzde 35'i otobüs, yüzde 11'i hafif ticarî araç ve yüzde 19'u binek otomobil. Şirket, Türkiye'de araç değerinin yüzde 80'ine kadar araç kredisi kullandırıyor.
Avrupa'daki 24 ülke arasında geri dönmeyen, ödenmeyen kredilerde Türkiye'nin son sırada olduğunu ifade eden Tolga Oktay, "Avrupa bile şaşırıyor buna. Biliyorsunuz Almanlar epey borcuna sadıktır. Mercedes tarafından verilen ve geri dönmeyen kredi oranı Almanlarda yüzde 1 civarında. Bizde yüzde 0,4." Türkiye'de araçlar binekte 2 yıl, otobüs ve kamyonda ise 33 ay vadeyle alınıyor. Avrupa'da ise ticarî araçlar 6 yıl vadeli krediyle alınıyor. Oktay, "Türkler 3 yılda borcunu bitirip sonra para kazanmak istiyor. Avrupa'da ise 6 yıllık amortisman süresi dolunca araç değiştiriliyor." dedi. Aylık kredi maliyetleri TL olarak yüzde 0,79, 0,89 ve 0,99. Euro cinsinden ise maliyet yıllık yüzde 6. Avrupa'da şirketin kredilerinin yüzde 70'i binek yüzde 30'u ticari iken, Türkiye'de yüzde 81'i ticarî, yüzde 19'u binek araç. 24 Avrupa ülkesi arasında ise Mercedes'in kredi hacmi büyüklüğü Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye şeklinde sıralanıyor. Krizin de etkisiyle İtalya'da satışlar düşünce Türkiye ile değerleri birbirine çok yaklaştı. Tolga Oktay, çok yakın zamanda Türkiye'nin, İtalya'nın önüne geçeceğini söyledi. Önümüzdeki eylül ayında binekte A sınıfı Mercedes ve bugüne kadar Türkiye'de bulunmayan Mercedes'in Van modelinden küçük hafif ticarisi Citan Türkiye'ye gelecek. Her ikisi de 1,6'nın altı motor hacmiyle, vergi avantajıyla Türk tüketicisine hitap ediyor. Tolga Oktay, bu iki modelin gelişiyle birlikte Türkiye olarak İtalya'yı geçmeyi beklediklerini söyledi. Eylülde gelecek A klasta aylık kredi maliyetinin 0,79 olması bekleniyor.
KRİZ AVRUPA'DA DİBE VURDU
Mercedes'in kendi verdiği krediler son bir yılda en fazla Türkiye ve Çin'de büyüdü. Türkiye'deki büyümenin BRIC ülkelerinden Hindistan, Rusya ve Brezilya'nın çok üzerinde olduğunu açıklayan Oktay, "Daimler olarak geçen yıl Çin ve Türkiye dünyada büyüyen ülkeler. Ama şimdi Çin yavaşlıyor, Brezilya yavaşlamayı geçti tersine döndü, keskin düşüş yaptı. Türkiye'de ise bizim satışlarımız geçen yıla göre azalmadı, aynı seviyede gidiyor. Türkiye'de şu konuşuluyor ya kriz falan var mıdır? Bize göre öyle bir şey yok Türkiye'de. Tabii ki eskiye göre bir yavaşlama var ama bu kriz anlamına gelmiyor." dedi. Mercedes'in İstanbul'da otobüs, Aksaray'da kamyon fabrikası bulunuyor. Satışlarda ise Türkiye otobüs satışlarında 3. sırada, kamyon satışında ise 2. sırada. Seçimlerin yaklaşmasıyla şirkete belediye otobüsü siparişleri de gelmeye başladı. Bu yıl sonuna kadar Mercedes, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 221 otobüs verecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi de Mercedes marka belediye otobüsü alacak.
Tolga Oktay'ın Avrupa'daki ekonomik krizin seyriyle ilgili değerlendirmesi ise şöyle: "Yunanistan artık Avrupa'da göze batmayacak, sürüklenecek seviyelere geldi. İspanya doğru adımları atıyor, Portekiz doğru adımları daha önce atmıştı. Kriz Avrupa'da dibe vurdu bence. Avrupa süper olacak mı bence olmayacak ama en azından daha kötüye gideceğini düşünmüyorum. Süper düzelir mi ivme alır mı? Hayır. Bence artık biraz hafiften bazı şeyleri oturtmaya başladı Avrupa. Ama geçen senenin başında İspanya ve İtalya, denizin altında büyük bir kütle gibi duruyordu. O çok net belliydi, kimse konuşmak istemiyordu. Herkes biliyor ama kimse konuşmak istemiyordu. Şu anda bir tek konuşulmak istenmeyen şey Fransa." Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)