E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarMerkel restini ekimde çekmiş---

Merkel restini ekimde çekmiş

Merkel restini ekimde çekmiş
05 Aralık 2010 - 11:13 borsagundem.com

Avrupa, Merkel'in ekim ayında durum kötüleşmeye devam ederseEuro Bölgesi'nden çıkabileceğini söylediği haberiyle çalkalandı, piyasalar tetikte

Tüm dünya Wikileaks'in diplomasi cephesinde yarattığı depreme odaklanmışken ekonomi çevreleri, başka bir kaynaktan sızan bilgilerle allak bullak oldu. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekim sonunda Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile akşam yemeğinde yaptığı bir konuşmada, "Eğer euro'nun dönüşmekte olduğu kulüp buysa, belki Almanya ayrılmalı" dedi. Görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılan haberde, Merkel'in ilk kez açık açık ülkesinin kurulmasına ön ayak olduğu Avrupa'nın ortak para birliğinden ayrılmaktan bahsettiğine dikkat çekildi.
Ekim sonunda düzenlenen AB liderler zirvesine İrlanda'nın borç krizi ve bu ülkenin yardım paketi isteyip istemeyeceği tartışmaları damgasını vurmuştu.
Guardian'a bilgi veren kaynaklar, tüm liderlerin katıldığı 28 Ekim'deki akşam yemeğinde Papandreu'nun da Merkel'e masaya getirdiği önerilerin demokratik olmadığını söylediğini aktardı.
Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, dün yaptığı açıklamada haberin tamamen gerçek dışı olduğunu ve Merkel'in bu tür sözler sarf etmediğini söyledi. Seibert, "Başbakan, euro'yu en merkezi Avrupa projesi olarak görüyor ve onu korumak istiyor, hükümetin kesinlikle euro'dan ayrılma gibi bir düşüncesi yok" dedi.
Ancak bu açıklamaların zaten diken üstündeki piyasaları ne kadar tatmin edeceği pazartesi günü belli olacak. Merkel'in Euro Bölgesi'nde borç krizi yaşayan ülkeleri kurtarmak zorunda kalmaktan hoşnut olmadığı sır değil. Almanya Başbakanı daha önce defalarca savurganlık yapan ülkelerin ve bu ülkelere para akıtan yatırımcıların kayıplarını disiplini elden bırakmayan diğer ülkelere ödetmesinden rahatsız olduğunu dile getirmişti. Hatta Avrupa basınında Merkel'in aslında zayıf halkaları döktükten sonra daha az üyeli ama daha güçlü bir Euro Bölgesi oluşturulmasından yana olduğuna ilişkin haberler de çıkmıştı. Ancak euro'nun bugün ana çıpası olarak görülen Almanya'nın para birliğinden çıkmak istemesine ilişkin bir dedikodu bile ortalığı karıştırmaya yetebilir. Euro/dolar dün itibariyle 1.3414 seviyesindeydi.
‘Portekiz yardım isteyecek’
AB liderleri, 16-17 Aralık tarihlerinde bir kez daha bir araya gelecekler. Toplantıda 750 milyar euro'luk kurtarma mekanizmasının 2013 ortasında vadesi dolduktan sonra kurulacak kalıcı mekanizmanın esaslarının belirlenmesi bekleniyor. Euro Bölgesi'ne ilişkin yeni tartışmalara gebe bu toplantıdan önce Portekiz'in ve hatta İspanya gibi daha büyük ekonomilerin de yardım paketine başvurmak durumunda kalıp kalmayacağı en çok merak edilen konu. Guardian gazetesine konuşan iki AB büyükelçisi, Portekiz'in yardım kullanmasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını söyledi. Diplomatlardan biri, "Portekiz kurtarılmak zorunda kalacak. Esas mesele İspanya'ya ne olacağı" dedi. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)