E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankaları bu hafta kendilerini anlatacak---

Merkez bankaları bu hafta kendilerini anlatacak

Merkez bankaları bu hafta kendilerini anlatacak
27 Ocak 2017 - 14:46 borsagundem.com

Destek Yatırım Araştırma Departmanı, önümüzdeki hafta merkez banklarının gerçekleştirecekleri toplantı ve faiz kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Gözlerimizi yurtiçinin yoğun gündeminden yurtdışına çevirirsek, Merkez Bankaları’nın faiz kararları ile dolu bir hafta karşımıza çıkıyor. TCMB’nin de içinde bulunduğu majör Merkez Bankaları son yıllarda, piyasaların da tahmin etmekte zorlandığı heteredoks para politikalarına yöneldiler. Küresel anlamda genişlemeci politikanın öncüsü FED, artık kademeli olarak 25’şer baz puanlık faiz artırımlarına hazırlanıyor ve sözlü yönlendirmeleriyle de piyasaları hazırlıyor. 1 Şubat’taki toplantıdan herhangi bir faiz kararı beklemiyoruz. Enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşan FED, tutanaklarında da muhtemelen 4. Çeyrek büyüme rakamlarını ön planda tutacaktır. Piyasa beklentisi ise 15 Mart’taki toplantıda yaklaşık %25 ihtimalle artış, 3 Mayıs’taki toplantıda ise yaklaşık %45 ihtimalle artış olacak şekilde yoğunlaşıyor. Yıl boyunca bakarsak, piyasaların ise halen 3 adet faiz artışına ikna olmamış olduğunu görüyoruz. Piyasa yapıcıları, FED’in yılı 2 faiz artışı ile kapatmasını yaklaşık %35’lik ihtimalle ön planda tutuyor. Yellen’ın hala ikna etmesi gereken taş gibi bir kitle olduğunu bu orandan anlıyoruz.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise politika faizini negatif bölgeye çektikten sonra tahvil alımları ile piyasaları büyüme yönlü desteklemeye devam ediyor. Uzun vadeli tahvil faizlerini %0’da sabitlemeyi hedefleyen banka, bu hafta da piyasaya yüklü para enjektesiyle kararlılığını gösterdi. Salı günü gelecek BOJ kararında, faiz değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. Ancak, tahvil alım miktarında da değişikliğe gidilmese de bu yönde şahin tonda açıklamalar gelebilir. Japonya’dan gelen TÜFE rakamları %-0,3 ile halen deflasyon riskini gösteriyor ve büyüme rakamları beklentilerin altında. Bol haber akışlı haftayı ise, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Perşembe günü alacağı faiz kararı ile kapatacağız. %0,25 olan politika faizini sabit tutmasını bekliyoruz. Ancak, Brexit süreci ile ilgili ifadeler kararın gerekçesinde yakından takip edilecek. Hafta içerisinde, İngiliz hükümeti parlamentoya bilgilendirme notu geçerek süreci resmen başlattı ve Mart ayı içerisinde bu anlamda sürecin daha da karmaşıklaşmasını bekliyoruz. Süreçten İngiliz ekonomisini en az hasarla çıkarmayı hedefleyen bankanın büyümeyi desteklemek amaçlı faizleri negatif bölgelere çekebileceği konuşuluyor. Ancak, sürecin etkileri net hissedilene kadar bekle ve gör politikası devam ettirilecektir.

Bizim Merkez Bankamız hafta içerisinde para politikası karar görevini vermiş olsa da 31 Ocak Salı günü yapılacak yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme toplantısı da çok önemli olacak. Murat Çetinkaya başkanlığında yapılacak toplantıda, TCMB önümüzdeki dönem için enflasyon beklentilerini sıralayacak. Bunun yanı sıra, iletişim önemine inanan Başkan Çetinkaya katılımcıların sorularını cevaplayacak. Özellikle Fitch Ratings’in kararı ardından, Çetinkaya’nın ağzından çıkacak her kelime politika faiz oranındaki değişiklikten daha kuvvetli piyasalarda etki yaratabilir. Literatür dışı yeni politikaların yabancı yatırımcılara daha net anlatılması, küresel piyasa hareketleri nedeniyle sadeleşme programından uzaklaşmak zorunda kalan Merkez Bankamız için bir nebze olsun oksijen etkisi hissettirecektir.

Destek Yatırım Araştırma Departmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)