E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası bugün ne yapar?---

Merkez Bankası bugün ne yapar?

Merkez Bankası bugün ne yapar?
22 Nisan 2015 - 11:43 borsagundem.com

Merkez Bankası bugün kritik faiz kararını açıklayacak

TCMB yarın ne yapar?
  1. Dolar ne olur?

TCMB mart ayında beklendiği gibi politika faizi %7.50, gecelik borç verme faizi %10.75 ve gecelik borçlanma faizi %7.25'de sabit bırakmıştı.
Nisan ayı kararları ise yarın 14.00'de açıklanıyor.
Mart'taki toplantıdan sonra dolar lira karsısında 2.73 üzerine kadar tırmanarak tüm zamanların zirvesini tazelerken sepet kurda da tarihi seviyeler görüldü. bunun üzerine TCMB geçtiğimiz hafta yaptığı duyuruda döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve TL zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmı faiz oranlarında ölçülü bir artısın gündeme alınacağını açıklamıştı.
Ayrıca gerekirse ek tedbirlerin de alınabileceğine dikkat çekmişti merkez.
Yüksek kur ve enflasyon nedeniyle bu ay faiz indirimi gelme ihtimali çok düşük. Öte yandan kurlardaki aşırı oynaklığa karsı yarın Merkez Bankasından Lirayı destekleyici bir hamle gelme ihtimali var.

Fakat politika faizlerinde bir artış yerine ikincil araçlarla kurlardaki yükselişe karsı önlem alma yolu tercih edilebilir.
Bu arada TUIK'ten ay basında gelen veriler mart ayında TUFE'de aylık bazda %1.19, yıllık bazda ise %7.61 ile beklentilerin üzerinde bir artışa işaret ediyordu.

Döviz depo faizleri veya Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizlerde artış gibi önlemlerin su anki şartlarda geçici gevşemeler dışında yukarı yönlü trendi değiştirecek köklü bir etki yaratma ihtimali düşük bizce.
Aşağıda 2.65 - 2.63 çok önemli bir destek bölgesi ve yarın TCMB'den gelebilecek hamlelerin (politika faizlerinde artış dışında) etkisiyle bu bölgeye doğru yaşanabilecek gevşemeler orta vadeli alış fırsatı olur görüşündeyiz.
Kaynak: Forex Kocu

Merkez Daha Önce Ne Yapmıştı Hatırlayalım..!
14 Nisan TCMB Sözlü Müdahale
Merkez Bankası geçtiğimiz hafta doların rekor üstüne rekor kırdığı günde açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi;
“22 Nisan 2015 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında,
1-Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim,
2-Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artış gündeme alınacaktır.
Toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir.”

TCMB daha önce,;
9 Mart 2015 tarihinde döviz depolarında faiz indirimi yaptığını açıklamıştı.

Açıklamada:

"Küresel faiz oranlarındaki gelişmeler doğrultusunda bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları 10 Mart 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 7,5’ten yüzde 4,5’e, euro için yüzde 6,5’ten yüzde 2,5’e indirilmesine karar verilmiştir.” denildi.
• Döviz depo işlemleri geçici bir süre için döviz likiditesi ihtiyacı olan bankalar ile döviz likiditesi fazlasına sahip bankalar arasında Merkez Bankası garantörlüğünde belirli bir faiz ve vadeyle yapılan işlemlerdir.
Döviz likiditesine ihtiyaç duyan bankalar Merkez Bankası tarafından belirlenen faiz oranından da işlem yapma imkanına sahiptirler.
Bu çerçevede, Merkez Bankası euro ve ABD doları olmak üzere piyasa üyesi bankalara limitleri dahilinde fon sağlamaktadır.

Zorunlu Karşılıklar

Cari açığı düşürmek ve iç tüketimi sınırlamak için bankacılık sektörüne yönelik alınan önlemler kapsamında bankaların zorunlu karşılıklarına ödenen faizler 2010 yılında kaldırılmıştı.
Ancak TCMB, dengeli büyüme ve yurtiçi tasarrufları güçlendirmek amacıyla dört yıl aranın ardından, 2014 sonuna doğru bankaların TCMB'de tuttukları TL zorunlu karşılıklara yeniden faiz ödeme kararı almış; çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlamak için, finansal kuruluşların zorunlu karşılıklarının TL tutulan kısmına Kasım ayından itibaren TCMB ortalama fonlama maliyetinin 500-700 baz puan eksiği oranında faiz ödemeye başlayacağını açıklamıştı.
Bankacılar, TCMB verilerinden yapılan hesaplamalara göre 10 Nisan itibarıyla bankacılık sektörünün TCMB nezdinde yaklaşık 10.3 milyar TL tutarında TL ZK tuttuğunu belirtiyor.

A1 CAPİTAL YORUMU

Saat 14 de gerçekleşecek toplantıda piyasa faizler konusunda bir değişim beklemiyor.
Ve merkezin daha önce açıkladı döviz depo ve
ZK’ larda faiz indirimini ise fiyatladığını düşünüyor.
Gerek seçim gerekse Fed öncesi merkezin kur üzerinde bir hedefi olmadığı gibi müdahale konusunda da bir gayreti yok aslında.
Merkezin elinde başka güçlü silahı yok mu? Var..!

Faiz artırabilirim …Diyebilme ihtimali…!
Artırmasa da artırabilirim mesajını verebilseydi doların 2,70 seviyesinde değil çok daha aşağı seviyelerde olacağı ihtimalinide bir kez daha hatırlatalım.
Son iki günlük periyot içerisinde Tahvil ve Bono Faizlerindeki volatiliteye baktığımızda özellikle gösterge tahvil faizinin 9,22 seviyelerinin üzerine çıkması ve iki yıllık faizlerde 9 seviyesine doğru ataklar satışların yoğunlaştığını ve yabancıların DİBS pozisyonlarını azalttıklarını gözlemledik.
Tüm bu gelişmelere baktığımızda Nisan sonuna kadar Bist cephesinde olumlu hava esse de faiz ve dolar tarafından yukarı yönlü hareketler devam edecektir.
Merkezin toplantıda olmasada Haziran Fed toplantısına kadar kur savaşlarına karşı faiz silahı dışında diğer enstürümanları devreye sokabilir.
Faiz artırabilme ihtimali seçimlere kadar neredeyse imkansız çünkü..!

A1 Capital

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)