E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası enflasyonu bekliyor---

Merkez Bankası enflasyonu bekliyor

Merkez Bankası enflasyonu bekliyor
21 Ocak 2015 - 07:37 borsagundem.com

Merkez Bankası faizi 50 baz puan aşağı çekerek siyasilerin isteklerine tam olmasa da cevap vermiş oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirmiş “Düşürmek için neyi bekliyorsun sen” diye seslenmişti. Merkez Bankası dün sadece 0.50 puanlık indirim yaparken enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutma ve sıkı duruşu sürdürme mesajı verdi. 

Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e düşürürken, faiz koridorunun üst ve alt bantlarında değişiklik yapmadı. Son 1 haftadır siyasi baskının artması ile birlikte  Merkez Bankası’nın tavrı merak konusu olmuş, ağır baskı altında faizi 1 hatta 1.5 puan indirebileceği tahminleri yapılmaya başlanmıştı. Ancak Merkez Bankası siyasilerden gelen baskılara rağmen faizi sadece 0.50 puan indirerek piyasa oyuncularına da ‘bağımsızlık’ mesajı vermiş oldu.

TCMB faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama faizini yüzde 11.25, piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini yüzde 10.75, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7.5’te tuttu. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceği kaydedildi. 

Kalıcı olması gerekiyor 

Para politikasındaki sıkı duruşun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve  enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilediği kaydedilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:  “Enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım  gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon  görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır.”

Yeterli bulmadılar doları zıplattılar 

Merkez Bankası’nın 0.50 puanlık indirimi, başta siyasiler olmak üzere iş dünyasını tatmin etmedi.  AK Parti kanadından üst üste gelen açıklamalarla eş zamanlı olarak doların ateşinin çıktığı ve 2.35 TL’nin üzerini test ettiği gözlendi. 

İŞİN TADI KAÇTI 

- AK Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli: Bu işin tadı kaçtı artık. Merkez Bankası’nın bu kararına bir ekonomi doktoru olarak da  siyasetçi olarak da anlam veremiyorum.

1 PUAN OLMALIYDI 

- İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz: TCMB’nin, piyasanın fiyatlandırdığı 100 baz puanlık faiz indirimini bugün yapması gerekirdi. Bu kadar düşük bir faiz indirimi hiçbir yaraya merhem olmaz. 

VİZYONUMUZA TERS 

-  Numan Kurtulmuş: TCMB kararlarıyla büyüme istihdam ve enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilmesi maalesef zorlaşmıştır. Merkez bu kararı ile siyasi iradenin ekonomi vizyonu ile ayrışan konuma düştü.

ÜST BANT KARARI ÖNEMLİ 

- Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin: Şu an temel fonlama faizi her ne kadar 1 haftalık repo faizi olsa da TL’nin  baskı altına girdiği dönemlerde Banka, fonlama oranını üst band olan yüzde 11,25’e kadar çıkartabilir. Bu oranda indirime gidilmemesi önemli.

BEKLENTİYE DEVAM 

- Nihat Zeybekci: Bugünkü indirim tam bir indirim sayılmaz. Bir sonraki toplantıya dair beklentimiz devam ediyor. İndirimi kesinlikle yeterli bulmuyorum.

HİKAYE YARATMALIYIZ

- ASO Başkanı Nurettin Özdebir: Finansman gelmesi  için, Türkiye’nin satılacak bir hikayesinin olması lazım. Bunun başında da büyüme  performansı geliyor. Merkez Bankası bu anlamda yanlış davranıyor. 

YATIRIMI TEŞVİK ETMEZ 

-  ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: Bu seviye halen ülkede yatırım teşviki sayılabilecek bir seviye değil. Hiç şüphesiz ki enflasyon bu konuda son derece etkili bir engel.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 2 puan indir21 Ocak 2015 11:32

    Gorsunler o zaman ekonomi alt ust olsun akillari baslarina gelsin siz once halkin yuzde 30 enflasyonunu halledin.

  • serkancaa21 Ocak 2015 08:45

    ee herhalde beğenmezler bu indirimi dolar zengini olan benmiyim onlar dolar yükselsinki servetlerine server katsınlar