E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faiz artırmaya devam eder mi?---

Merkez Bankası faiz artırmaya devam eder mi?

Merkez Bankası faiz artırmaya devam eder mi?
17 Şubat 2014 - 10:25 borsagundem.com

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yeni bir faiz artırımına gidebileceğini, enflasyon durumuna göre ise ek sıkışlaştırma yapabileceğini açıkladı

Goldman Sachs'ın yayınladığı raporda TCMB'nin yarın yapacağı para politikası kurulu toplantısına ilişkin değerlendirmelere yer verildi. 

TCMB'nin  gecelik kredi faizini yüzde 12, bir haftalık repo faizini yüzde 10 ve borçlanma faizini yüzde 8 seviyesinde tutacağını öngören kurum bununla birlikte TCMB'nin daha şahin bir tonlamada bulunacağını ve ek sıkılaştırma için açık kapı bırakan bir bildiri yayınlayacağını öngördü. Bu durumun beklentilere ve piyasa fiyatlamalarına uygun olduğu vurgulandı.
 
Sözkonusu raporda bunun değişmez bir çağrı olmadığın belirtilerek, taktik olarak TCMB'nin bu toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımı yaparak ayın erken dönemlerinde acil bir toplantı ile faizlerin artırılmasının ardından yapılacak bu hareketke piyasalara sürpriz bir mesaj gönderilmesi yoluna da gidilebileceği ifade edildi. Bununla birlikte böylesi proaktif bir sıkılaştırma olasılığının yüzde 40 olduğunu belirten kurum TCMB'nin bekle gör politikası izlemesinin daha yüksek bir olasılık olduğunu vurguladı. 

ENFLASYON BEKLENTİLERİ BOZULURSA EK SIKILAŞTIRMA GEREKEBİLİR

TCMB'nin beklenti anketini ele alan Goldman Sachs raporunda enflasyon beklentilerindeki bozulmanın sürmesi halinde TCMB'nin ek sıkılaştırma önlemlerine başvurmasının gerekebileceği ifade edildi.

Goldman'ın raporunda TCMB'nin beklenti anketinde enflasyon beklentilerinin bozulmaya devam ettiğinin gözlendiği ve Ocak ayında yüzde 7.5 olan yıl sonu enflasyon beklentilerinin son  ankette yüzde 8 seviyesine yükseldiği hatırlatıldı. Bu durumun  TCMB'nin faiz artırımına karşın enflasyon beklentilerinin  arttığını ve TCMB'nin kredibilitesini korumak için ek sıkılaştırmaya gitmek zorunda kalabileceği yönündeki Goldman beklentisinin bu  veri ile destek bulduğu ifade edildi.
 
Goldman Sachs yıl sonu için tüfe beklentisini yüzde 8.3 olarak koruduğunu ve faiz koridorunun 200 baz puan daha yukarı çekileceğine inandığını vurguladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BrokerMan17 Şubat 2014 16:18

    Merkez bankası faiz artırsa iyi olur diyor üstü kapalı. Adeta testiyi kırmadan tokat atıyor. MB bekle gör politikasına yatkın diyor yani temiz bir dayak yemeden adım atmaz demeye getiriyor.

  • Borsacı17 Şubat 2014 14:03

    Bu kan emici yarasalara ne yapsan da yaranamazsın ki ! Faizler 4.5 'ten 10 oldu. Hala 0.5 puan artış bekliyorlarmış .... Şu utanmazlara bak hele , Başbakan faiz lobisi söylemiyle ne kadar haklı olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu ...

  • ali uzun17 Şubat 2014 12:14

    böyle deyip yabancıları kışkırtıp üzerimize salmassanız bişi olmaz..