E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faiz indirimine devam eder---

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder
29 Mayıs 2014 - 14:43 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı faiz konusunda eleştirmesi üzerine gözler Para Politikası Kurulu'na çevrildi

TCMB, Finansal İstikrar Raporu’nu bugün yayınladı. Raporda, TCMB’nin küresel konjonktür hakkında piyasa beklentileri ile paralel düşüncelere sahip olduğunu görmekteyiz. Raporda önemli satır başları bulunmakta. Özellikle TCMB’nin Amerika Merkez Bankası’nın ( FED ) faiz artırım zamanını uzatacağını, Avrupa Merkez Bankası’nın ( ECB ) Haziran ayında politika faizlerinde indirime gideceğini fakat yaşanan jeopolitik risklerin sermaye hareketleri üzerinde etkilerinin olacağını söylemesi oldukça dikkat çekici. Yapılan bu yorumları yurt içi piyasalar penceresinden değerlendirdiğimiz de FED’in faiz artırımın süresini uzatması ve ECB’nin genişleyici politikaları devreye alması ile küresel ölçekte bol likidite döneminin devam etmesi yurt içi piyasalara fon akışının devam etmesine neden olacaktır.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDEBİLİR 

Özellikle Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilimin ve bu gerilime bağlı olarak ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulaması ise her ne kadar piyasalar üzerinde negatif etki yaratsa da Ukrayna son yapılan seçimin sonucunun piyasa dostu olması, sermaye hareketlerinin  yurt içi piyasalara akışını hızlandırabilir. TCMB’nin ise önümüzdeki dönemlerde yaşanması muhtemel gelişmeleri bu paralellikte düşündüğünü görmekteyiz. Tabii ki bu gelişmelerin para politikası üzerinde ki etkilerini de gözlemleyebiliriz. Hatırlatmak gerekirse TCMB, son yapılan PPK toplantısında politika faizlerini 50 baz puan indirerek %10 seviyesinden %9.5 seviyesine çekmişti. Fakat Başbakan Erdoğan’ın faizlerde daha sert indirim yapılması gerektiğini belirterek TCMB’yi eleştirmesi ise piyasalar üzerinde baskı kurmakta. Gerek siyasi baskı gerekse küresel ölçekte risk ve belirsizliğin azalması ile sermaye akışının gelişmekte olan ülkelere yönelimin devam etmesi ile önümüzdeki dönemde TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi kuvvetlenmektedir. Dolayısıyla, USD/TL paritesinde 2.12 seviyeleri hedef konumuna gelebilir.

DESTEK MENKUL DEĞERLER
www.destekmenkul.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)