E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faize dokunmadı---

Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası faize dokunmadı
26 Ekim 2017 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de sabit bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu,  faiz oranlarında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi.
Merkez Bankası Başkanı  Murat Çetinkaya başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı.
Merkez Bankasından yapılan açıklamada, Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta  olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının  sabit tutulmasına karar verildiği ifade edildi.
Buna göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,00,  gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, gecelik borçlanma faiz  oranı yüzde 7,25 olarak sabit tutuldu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı  yüzde 12,25 olarak kaldı.

TCMB tarafından yayımlanan açıklamanın tam metni şöyle:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo  ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi  uygulaması çerçevesinde, bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma  faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin güçlü  seyrettiğine işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki  olumlu etkisi sürmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya  geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini  değerlendirmektedir.
Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon  görünümüne ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk  oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası  duruşunun korunmasına karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki  bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde  belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para  politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon  beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer  unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde  ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe  yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle  vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde  yayımlanacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bunlar hiç26 Ekim 2017 18:45

    Dokunacak cesareti yok ilkokul mezununu koy bunlardan iyi yonetir enflasyon yüzde 80 tereyaği 24 tl de 49 tl olmuş iki ayda var hesabinı yap merkez bankasıymış makam sevdlısı dik duru onurlu olun gereğini yapın

  • Bika26 Ekim 2017 17:37

    Geceleri rahat uyumak isteyenler dolara geçiyor.

  • Okie Dokie26 Ekim 2017 15:33

    Tüm param dolar ve avroda olduğundan beni etkilemiyor. Faizler keşke düşse de biraz daha zengin olsak. Hihihi (6) (6) (6)

  • Alın26 Ekim 2017 14:45

    Korkmadan alım yapma zamanı

  • yasin26 Ekim 2017 14:22

    korkudan arttıramıyorlar. normalde 15% olması gerekiyor ülkenin kötü durumu ortada piyasada para yok.

  • Bika26 Ekim 2017 14:14

    Eski TCMB başkanı faiz indirmiyor diye vatan hainliğiyle suçlanmadığı mı kalmadı. İktidar şimdiki başkana faiz indirmiyor diye laf bile etmiyor.

  • e göy26 Ekim 2017 14:06

    Merkez bankasının borç verme faizi BORÇ ALMA FAİZİNE GÖRE ÇOK YÜKSEK merkez bankası borç verme faizini yarı yarıya düşürmez ise merkez bankası yöneticilerinin FETO'CÜ OLMADIKLARI ARAŞTIRILMALIDIR borç verme faizini düşürmüyorsa BORÇ ALMA FAİZİNİ YÜKSELTMELİDİR

  • realist26 Ekim 2017 14:06

    piyasa ile zıtlaşmak ahmaklıktır. birilerinin tehditlerine boyun eğerek faizleri artırmamak ta duyarsızlıktır. bu gün faizleri artırmazsınız ama yarın dolar 5 tl ye gelince artırsanız da fayda etmez.