E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faize dokunmadı---

Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası faize dokunmadı
07 Mart 2018 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası faizi yüzde 8'de sabit tuttu

TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı sonrasında yapılan  açıklamaya  göre, marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası  borçlanma faiz oranı  yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz  oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı. Merkez Bankasından yapılan açıklamada, Bankalararası Para
Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verildiği ifade edildi.
Buna göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,00, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 olarak sabit tutuldu.
Banka en son repo faizini 2016 yılı Kasım ayında 50 baz puan,GLP borç verme faizini 2017 Aralık ayında 50 baz puan artırmıştı.Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası
Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,75 olarak kaldı.

Banka karar ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.
Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun
yüksek seyrettiği gözlenmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir.Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Faiz toplantına ilişkin tutanaklar 14 Mart Çarşamba günü açıklanacak. Bankanın bir sonraki toplantısı 25 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • küçük yatırımcı07 Mart 2018 16:05

    faizler düşsün isteniyorsa katma değerli üretim ve gıda/tekstil/gübre/vs.. dışa bağımlılığı bitirmek lazım. şeker pancarı kalmıştı o da özelleşiyor.. tohumlar tek kullanımlık ve ithal.. faiz düşer mi? yaw he he... kime anlatıyorsak..

  • Bengin07 Mart 2018 14:34

    Reis ile mb arasindaki film devam ediyor Faizler tamam yüksek kim indirecek bunu mb. bir türlü laf dinlemiyor. Siyasetçiler neden bu kadar bağırıyor sonuç yine değişmiyor. Memlekette laf dinlemeyem kurum olarak mb tescillenmiş oldu bugün kü kararıyla başkanı bu cesur kararından dolayı kutluyorum bütün kurul üyeleri yürek yemeye devam ediyor.

  • ferat07 Mart 2018 14:23

    faiz düşmediğinden ekgyo düşer

  • Okie Dokie07 Mart 2018 14:15

    Faiz lobisi bu sefer de galip geldi. Milletin kanını faizle emmeye devam. Güzellllllllll (6)