E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi indirecek mi?---

Merkez Bankası faizi indirecek mi?

Merkez Bankası faizi indirecek mi?
20 Kasım 2014 - 09:38 borsagundem.com

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak

Merkez Bankası bugün faiz için karar verecek. Para Politikası Kurulu faiz görüşmelerini tamamladı. Analistler faizde değişiklik beklemiyor.

Bugün Gazetesi yazarı Yaşar Erdinç konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Bugün saat 14:00’te Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonuçları açıklanacak ve ardından da MB Başkanı Erdem Başçı’nın basın toplantısı olacak. Tabii ki en önemli konu, faizlerde indirim olup olmayacağıdır. Yapılan anketlere bakılacak olursa, piyasa uzmanları Merkez Bankası’nın faizde bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

Piyasadaki fiyatlamalara baktığımızda adeta bir faiz indirimi fiyatlanıyor. Çünkü gösterge faiz dün bir ara yüzde 8 seviyesinin de altına inerken, Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksi 82 bin seviyelerinin üzerini gördü. Normal şartlar altında, eğer bir faiz indirimi beklentisi varsa bu yönde hareketler olması gerekirdi. Dolayısıyla yayınlanan anketlerle piyasa davranışı birbiriyle uyumlu değil. Bu yüzden Merkez Bankası’ndan sürpriz kararlar gelebilir. Bu konuyu biraz daha açalım.

Büyüme yavaşladı işsizlik arttı

En son yapılan PPK toplantısı sonrasında, Başkan Erdem Başçı sıkı para politikasının devam edeceğini söylemişti ama faiz indirim sinyali anlamına gelecek sözler de söylemişti. Bir hafta önce Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin faiz konusunda söyledikleri de önemliydi ve şu anki faiz seviyesinin fahiş derecede yüksek olduğunu belirtmişti. Babacan ve Başçı haricinde hükümet kanadında hemen herkesin faiz seviyesinin yüksekliğinden rahatsız olduğunu biliyoruz. Çünkü büyüme yavaşlarken, işsizliğin de arttığını görüyoruz. Seçime giden bir ülkede büyümenin gerilemesi ve işsizliğin yeniden çift haneli rakamlara gelmesi elbette ki istenilen bir şey değil.

Baskı altında toplanacak

İşte Merkez Bankası, bu tür bir baskı altında toplantı yapacak. “Faiz indirmek için sebep var mı” derseniz, bu soruya cevabım “Evet” şeklindedir. Aslında orta ve uzun vadeli baktığımızda faiz indirmenin hata olduğunu düşünüyorum ama kısa vadeli bakıldığında son dönemdeki bazı konjonktürel gelişmeler öne sürülerek faiz indirimi haklı gösterilebilir.

Bunun başında da petrol fiyatlarında son bir ayda ortaya çıkan sert düşüş geliyor. Örneğin Brent petrol 110 dolar seviyelerinden 78 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bu durum cari açığımız üzerinde olumlu bir etki yaratıyor ve özellikle kasım ve aralık aylarında da cari açığın daha hızlı gerilemesine katkıda bulunacaktır. Öte yandan enflasyon üzerinde de olumlu etkisi olacaktır. Son açıklanan enflasyon beklentileri anketlerinde, enflasyonun 2015 yılında yüzde 7 seviyelerine kadar düşebileceği belirtiliyor.

25 baz puan faiz inebilir

Sonuç olarak Merkez Bankası pekâlâ kısa vadede ortaya çıkan bu olumlu gelişmeleri öne sürerek bir faiz indirimini yapabilir ve buna çok fazla itiraz olmayabilir ama 25 baz puandan daha fazla bir faiz indirimi piyasalarda çok büyük bir sürpriz olarak algılanacaktır. Bu aşamada, Merkez Bankası’nın bir faiz indirimi yapabileceğini ama bunun sadece 25 baz puanlık bir indirim olacağını düşünüyorum.

 Eğer yapmazsa piyasa beklentileriyle uyumlu, doğru bir adım atmış olur ama 50 baz puan veya daha fazla bir indirim borsada coşku yaratsa da dolar/TL kurunda çok sert yukarı hareketleri de beraberinde getirebileceği gibi, Amerika’da faiz artırımları başladığında Merkez Bankamız’a çok fazla hareket alanı bırakmayabilir. Bunu zaten Erdem Başçı da çok iyi bildiği için 25 baz puanın üzerinde bir indirim beklemiyorum. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)