E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası şaşırtmadı---

Merkez Bankası şaşırtmadı

Merkez Bankası şaşırtmadı
25 Haziran 2014 - 10:36 borsagundem.com

Merkez Bankası politika faizini ekonomistlerin beklentisi dahilinde indirdi

Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan düşürerek yüzde 8.75'e düşürdü. Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasını ekonomistler bekliyordu. 

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu, konuyu köşesine taşıdı.
İşte o yazı:


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dünkü toplantısında “politika faizi” olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 9.50’den yüzde 8.75’e düşürülürken, borçlanma faiz oranı yüzde 8 borç verme faiz oranı yüzde 12 ve piyasa yapıcılarına uygulanan oran yüzde 11.5’de bıraktı!

Yapılan açıklamada “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi. Kredi büyümesinin yavaşladığını da belirten MB faiz kararı ile beni şaşırtmadı.

Pazartesi günkü yazımda bir dizi sebep sıraladıktan sonra; “Tüm bu sebepler bir araya geldiğinde MB’nin Salı günü (dün yaptığı) yapacağı toplantıda bir faiz indirimine gideceği kesin gibi. Benim tahminim 75 baz puanlık bir indirim. 25 baz puan anlamsız bir hamle olur. Üstelik politikacılardan da çok ciddi tepki alacak bir oran bu. 50 baz puan piyasaların beklentisi. Onlar da “oyunun sürmesi” taraftarı ve bu oranın çok da sorun çıkarmayacağını düşünüyorlar. 100 baz puan ve üzeri, MB’nin bağımsızlığını sorgulatacağından PPK’nın böylesi bir indirim için bekleyeceğini tahmin ediyorum. 75 baz puan “makul” bir indirim ve sanırım tüm tarafları çok da fazla rahatsız etmeyecektir” diye yazmıştım.

Faiz indirimi piyasalarda çok da önemli değişimlere yol açmadı. Dolar/TL kurları bir ara 2.13’ün altına gerilese de günü ağırlıklı olarak 2.1330 seviyelerinde geçirdi. Bono piyasası en azından 50 baz puanı fiyatlamıştı, 75 gelince çok da önemli bir değişim olmadı. Açıklama öncesi gösterge bono yüzde 8.25 bileşik seviyelerine inmişti bu seviye korundu.

Asıl etki 100 baz puan ve hatta daha fazlasını bekleyen BIST’te görüldü. Gün içinde 80.057’ye çıkan BIST 100 endeksi, gün içinde 79.004’e kadar geriledi. Hayal kırıklığına uğrayan BIST’in bu hafta içinde 78.400 seviyesin test etmesi, bu seviyenin altına inilmesi durumunda ise 76.500 seviyelerine kadar devam eden bir düzeltme yaşayabilme ihtimali artacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)