E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMerkez Bankası taşınıyor---

Merkez Bankası taşınıyor

Merkez Bankası taşınıyor
28 Kasım 2010 - 11:21 borsagundem.com

Merkez Bankası’nın İstanbul'a taşınması da son anda ‘Af Tasarısı’na eklendi

Hükümetin vergi ve prim borçlarına kolaylık getirilmesi amacıyla 80 madde olarak yola çıktığı Af Tasarısı’na eklenen maddeler artıkça artıyor. 160 maddeye ulaşan ve Çalışma Bakanlığı tarafından yarın Meclis’e sevkedilecek olan Af Tasarısı’na Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması, özlük hakları gibi maddelerin eklenmesi dikkat çekiyor

Hükümetin vergi ve prim borçlarına kolaylık getirilmesi amacıyla yola çıktığı ancak neredeyse hemen her türlü kamu alacağına af getiren tasarı genişledikçe genişliyor. Tasarıya şimdiden farklı kurumlarda çalışan uzmanların özlük hakları, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması, SPK’nın yeni enstrüman çıkarmasına dönük denetim hükmünün de eklendiği, dün itibarıyla Af Tasarısı’nın 160 maddeye çıktığı öğrenildi. Vergi yasalarına çok sayıda ek ve değişiklik getiren hükümler bulunmasına rağmen tasarının sahibi Çalışma Bakanlığı olarak belirlendi. Tasarı yarın Çalışma Bakanlığı tarafından Meclis’e sevkedilecek.

80 maddeden 160’a çıktı

Tasarının kamuoyuna duyurulduğu 15 Kasım tarihi itibarıyla madde sayısı 80’di. Gelinen noktada bu sayının 160’a çıkmasıyla tasarı madde sayısında kendini ikiye katlamış oldu. Ancak tasarının daha da genişleyebileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda tasarının yarın Meclis’e sevkinin ardından da Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine alınabileceği belirtiliyor.

Dün itibarıyla tasarıya yeni eklenen maddeler arasında daha önce Meclis’e sevkedilen ancak yasalaşmayan bir hüküm de yer alıyor. Buna göre “Merkez Bankası’nın merkezi İstanbul’dadır” hükmüyle bankanın İstanbul’a taşınmasına ilişkin gerekli düzenleme de yapılıyor. Ayrıca Vakıfbank’ın da genel kurul kararı ile merkezini taşıması öngörülüyor.
Öte yandan tasarıya, farklı kurumlarda çalışan uzmanların özlük haklarına ilişkin daha önce Meclis’e gelen ancak çıkarılamayan düzenlemeler de eklendi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tasarıyı son haline getirdik. Bir takım düzenlemelerin tasarıya eklenmesi nedeniyle tamamlamaya çalışıyoruz. Uzmanların özlük haklarıyla ilgili düzenleme daha önce Meclise gelmişti. Ama çıkarılamamıştı. Bu düzenleme de yapılandırmanın olduğu torba tasarıya konuldu” diye konuştu.

Hacca gittiği için son toplantıya katılamadı

Hükümetin, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak hazırladığı tasarının kamuoyuna açıklanması sırasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in toplantıda bulunmayışının nedeni anlaşıldı. Af Tasarısı’nın tarihi basın toplantısında bulunmayan Bakan Şimşek’in o sabah hacca gittiği ortaya çıktı.

Hükümetin hazırladığı tasarının, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında ilgili ekonomi bakanlarının da katılımıyla topluca ve görkemli bir basın açıklamasıyla duyurulması benimsenmişti. Ancak tasarıya son hali 15 Kasım Pazartesi gününe kadar verilemedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Bayram öncesi açıklanacak” taahhüdü nedeniyle son gün olan arife günü açıklanmak zorunda kalındı. Son gün Bakan Mehmet Şimşek’in toplantıya katılamayacağı bildirildi. Gerekçe olarak da “Bakan Şimşek’in eşiyle birlikte özel programı olduğu” ifade edildi.

Özel programın perde arkası bir süre sonra netleşti. Şimşek’in, toplantının yapılacağı arife gününde Suudi Arabistan’a gitmemesi halinde, hac görevini yerine getirmek için bir sonraki yılı beklemesi gerekeceği, bu yüzden de mecburen o sabah yola çıktığı belirtildi.

SSK ve Bağ-Kur borcu kartla ödenebilecek

KURBAN Bayramı arifesinde açıklanan Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketindeki kredi kartı ile ödeme kolaylığının sınırları genişletildi. Vergi borçları için getirilen kredi kartıyla taksitli ödeme kolaylığı 5 bin liranın altındaki SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını içine alacak şekilde genişletildi.

Ekonomi bürokratları SGK’nın talebi üzerine bankalarla yaptıkları anlaşmaya SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını da ekledi. 5 bin liranın altındaki vergi ve SSK prim borçları kredi kartına taksit yapılarak ödenebilecek.
Emlak Vergisi, su ve elektrik borçları, trafik cezaları, öğrenim kredisi borcu gibi kalemlerin yanı sıra esnafın odalara borcuna da kolaylık getiren pakette SGK’nın 47.9 milyar liralık prim alacağının yarısının yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilmesi hedefleniyor.
Gülümhan Gülten/VATAN ANKARA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)