E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası ters köşe yaptı---

Merkez Bankası ters köşe yaptı

Merkez Bankası ters köşe yaptı
22 Aralık 2015 - 16:40 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, akşam raporunda gün içinde piyasaları etkileyen gelişmeleri değerlendirdi.

TCMB bugün yapmış olduğu PPK toplantısı sonrasında merakla beklenen kararını açıkladı. Karardan önce piyasa tarafında 50 baz puan artış olacağı yönünde beklenti vardı. Ancak merkez geçen aylarda olduğu gibi bu ayı da pas geçme kararı aldı. Toplantı sonrasında yapmış olduğu açıklamalarda Merkez Bankası, piyasalarda toparlanma görmesi halinde sadeleştirmeye gidileceğinin altını çizdi. Bu yüzden merkez bankası bu ayı da pas geçerek piyasaları izleme kararı aldı. Toplantı sonrasında piyasaların beklediği faiz kararının gelmemesinin etkisiyle TL varlıklarında satışların gerçekleştiğini gördük.

PPK Sonrası TCMB’den Açıklamalar…

Faiz kararın sonrasında TCMB tarafından önemli açıklamalar geldi. TCMB tarafından yapılmış açıklamaların önemli bir kısmı aşağıdaki gibi yer aldı;

“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir”

“Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir”

“Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir”

“Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır”

“Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir”

“Kurul, oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir”

“Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabilir”

ABD Beklentilerin Üzerinde Büyüdü…

ABD tarafından bugün açıklanan büyüme rakamları beklentilerin üzerinde büyüdü. Beklentilerin %1.9 olduğu rakamlarda %2 açıklanması dikkat çekti. Bu rakamın önemli olmasının nedeni ise ABD tarafında üçüncü çeyrek imalat ve üretim verilerinin bir önceki çeyrek rakamlarına göre kötü gelmesinden dolayı daha düşük bir büyüme rakamı bekleniyor. Ancak açıklanan rakam ABD’deki üçüncü çeyrek verileriyle karşılaştırıldığında oldukça pozitif görünüyor.

Japon Hükümeti Teşvikler Hakkında Açıklama Yaptı...

Japon hükümeti bugün yaptığı bir açıklama ile, geçen hafta kabul edilen teşvikler, paketinin, tüketici harcamaları ve sermaye yatırımlarında fayda sağlayarak önümüzdeki üç yıllık dönemde gayrisafi milli hasılaya (GSYH) %0.6 civarında ek katkı yapmasının beklendiğini bildirdi. Hükümet, ayrıca iç talebin güçleneceği varsayımıyla yeni mali yıl için ekonomik büyüme tahminini de yükseltti. Bununla beraber hükümet, düşük petrol fiyatları nedeniyle tüketici fiyatlarının 2016/17 mali yılında, Japon Merkez Bankası'nın % 2 hedefinin altında sadece %1.2 oranında artmasını beklediğini belirtti.

İkon Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)