E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMERKEZ BANKASI'NA 5 MİLYARLIK HACİZ---

MERKEZ BANKASI'NA 5 MİLYARLIK HACİZ

MERKEZ BANKASI'NA 5 MİLYARLIK HACİZ
28 Aralık 2009 - 10:07 borsagundem.com

Maliye Bakanlığı’nın 5 milyarlık vergi cezası kestiği Merkez Bankası Vakfı, uzlaşma talebinden vazgeçti. Bunun üzerine de ihtiyati haciz için süreç başladı

HÜSEYİN ÖZAY - star Merkez Bankası çalışan ve yöneticilerine rekor düzeyde emeklilik maaşı sağlayan Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı’na kesilen 5 milyarlık vergi cezasında haciz için düğmeye basıldı. Eski başkanlara ayda 30 milyarlık emekli maaşı vermesiyle gündeme gelen vakfın uzlaşma talebinden vazgeçmesi üzerine Maliye, tahsilat için çalışmalara başladı. Merkez Bankası’nı kara kara düşündüren hacizle ilgili süreç şöyle gelişti: Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı’na 2009 yılı içinde toplam 5 milyar liralık vergi cezası kesti. Vergi cezası için uzlaşma talebinde bulunan Vakıf, uzlaşmaktan vazgeçerek 5 milyar liralık caza ile ilgili dava açtı. Maliye bu süreçte ‘Arkasında Merkez Bankası var’ diyerek teminat talebinde bulunmadı. Ancak son günlerde, Vakfın vergi cezası ödememek için paralarını, ‘üyelerine’ dağıtacağına ilişkin iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar üzerine harekete geçen Ankara Vergi İdaresi, Merkez Bankası Vakfı’nın varlıkları üzerinde ihtiyati haciz kararı almak için harekete geçti. Ankara Vergi İdaresi, ihtiyati haciz kararını uygulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin istedi. Gelir İdaresi, bütçe çalışmaları nedeniyle henüz talebi değerlendirmedi. Eğer Gelir İdaresi’nden onay çıkarsa Merkez Bankası Vakfı’nın tüm menkul ve gayrimenkulleri üzerinde ihtiyati haciz kararı alınacak. Böylece Merkez Bankası da tarihinde ilk kez haciz işlemi ile karşı karşıya kalacak. Bu arada Durmuş Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı Merkez Bankası’nın üst düzey emeklilerine 20-30 bin lira emekli maaşı verdiği için sık sık eleştirilen Vakfın, yaklaşık 5-6 milyar liralık kaynağı bulunduğu bildirildi. PKK’nın aylık gideri ne kadar? Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Emniyet birimleri, bölücü terör örgütü PKK’nın finans kaynaklarına ilişkin sessiz ve derinden mücadele yürütüyor. Bu mücadele sonucunda PKK’ya finans açısından önemli darbeler vuruldu. Alınan tedbirler nedeniyle örgütün, finans açısından zor günler geçirdiği tespit edildi. MASAK’ın ve güvenlik birimlerinin PKK’nın finans durumu ile ilgili bazı tespitleri şöyle: • PKK’nın, yaklaşık beş bin üyesinin ihtiyaçlarını karşılamak için yıllık en az 150 milyon dolara ihtiyacı var. PKK’nın aylık gideri ise 10-15 milyon dolar arasında değişiyor. • PKK’nın giderlerinin büyük kısmını silah alımları oluşturuluyor. Yine de örgüt üyelerine üç öğün verilen yemek ile dağıtılan elbiseler de önemli kaynak ihtiyacı doğuruyor. Bunun yanında bazı örgüt üyelerine maaş da ödeniyor. Yayın kuruluşlarına da destek sağlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)