E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez Bankası'ndan dövize müdahale---

Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

Merkez Bankası'ndan dövize müdahale
30 Mayıs 2011 - 09:45 borsagundem.com

Haftaya yükselişle başlayan doların 1.61'i geçmesi üzerine Merkez Bankası, döviz alım miktarını düşürdü

Merkez Bankası günlük döviz ihalelerinde alımı yapılacak tutarı, yarından itibaren 50 milyon dolardan 40 milyon dolara düşürdü.
Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bankanın dalgalı kur rejiminin temel ilkeleri ve işleyiş biçimiyle çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmak amacıyla döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde döviz alım ihaleleri düzenlediği hatırlatıldı.
Bu çerçevede 2011 yılında da döviz rezervi birikimine günlük 50 milyon ABD doları satın alınarak devam edildiği anımsatılarak, ihalelerin asıl olarak açıklanan yıllık program çerçevesinde yürütülmesi esas alınsa da döviz arzına ilişkin öngörülerin dışında önemli gelişmeler olması durumunda, önceden duyurularak ihale programlarında değişiklikler yapılabileceğinin daha önce belirtildiği kaydedildi.
Sermaye akımlarının güçlü seyretmesinde önemli bir faktör olan gelişmiş ülkelerdeki likidite koşullarında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen, bazı Avrupa ülkelerine ilişkin artan kamu borcunun sürdürülebilirliği endişelerinin son dönemde risk iştahını olumsuz etkileyerek, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının göreli olarak yavaşlamasına neden olduğu ifade edildi.
Sermaye akımlarında gözlenen bu yavaşlama dikkate alınarak, esnek döviz alım ihale yöntemi çerçevesinde günlük döviz ihalelerinde alımı yapılacak tutarın yarından itibaren 50 milyon ABD dolarından 40 milyon ABD dolarına düşürüldüğü bildirildi.
Döviz alım ihalelerine ilişkin programın önümüzdeki dönemde döviz piyasası likidite gelişmeleri çerçevesinde tekrar değerlendirilebileceği, günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabileceği, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara da verilebileceği kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)