E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'nın faiz artırma gücü arttı---

Merkez Bankası'nın faiz artırma gücü arttı

Merkez Bankası'nın faiz artırma gücü arttı
09 Haziran 2015 - 07:29 borsagundem.com

Genel seçimlerde koalisyonun çıkmasıyla birlikte ekonomiyi dengede tutmak için Merkez Bankası faizi artırabilir

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın TL’deki oynaklığın sağlıksız bir hale geldiğini görmesi halinde faizleri yükseltebileceğini belirtti.

Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, “Parti liderlerinin seçim sonrasında gösterdikleri duruşu korudukları varsayımı altında en çabuk şekilde erken seçime gidilmesi bile yaklaşık 90 günlük bir belirsizlik sürecini getirmektedir. Bu belirsiz durum tabii başta ekonomik oynaklık olarak kendini gösterecektir” ifadelerini kullandı. 

Girgin, şunları kaydetti: “Politik tablonun daha belirgin bir hale gelmesine kadar geçecek sürenin uzunluğu, makro göstergeler üzerindeki baskıyı belirleyecek temel unsur olacaktır. Yerel tarafta sakinlik olması durumunda bile Eylül ayı küresel piyasalar açısından yüksek tansiyonlu ayların başlangıcını ifade ederken, üzerine yerel kaynaklı belirsizliğin eklenmesi ve bu belirsizliğin devam süresine göre makro göstergelerimizde revizyon ihtimalini getirecek. 

Özellikle güven kanalı ile ekonomik büyüme tahminimiz olan yüzde 2.5 üzerinde aşağı yönlü riskler bulunurken, TL baskıyı yansıtmaya devam edecektir.  Merkez Bankasının TL’deki oynaklığın sağlıksız bir hale geldiğine ikna olması durumunda faizlerde Eylül ayından önce yukarı yönlü bir ayarlama görme ihtimalimiz arttı.” 

Haftanın 2. yarısı önemli

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Seçim sonuçları Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Önümüzdeki günlerde  siyaset ortamı çok sıcak olacak ve piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak” dedi.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı da piyasayla ilgili şu senaryoyu çizdi: “Endekste 80.000’in altı, dolar/TL’de 2.79-2.80, sepet bazında 2.95 seviyelerini bekleyebiliriz. Ancak haftaya belirsizliği fiyatlayarak başlayacak endeksin, haftanın ikinci yarısından itibaren nasıl bir hükümet kurulacağına ilişkin gelecek ipuçları ve kulis bilgileri yaralarını sarmaya başlayacağını düşünüyorum.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)