E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası’nın faiz indirimi borsayı nasıl etkiler?---

Merkez Bankası’nın faiz indirimi borsayı nasıl etkiler?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi borsayı nasıl etkiler?
06 Aralık 2019 - 13:08 borsagundem.com

Son 3 PPK toplantısında 10 puan faiz indirimi yapan Merkez Bankası’nın haftaya atacağı adım piyasaları yakından ilgilendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasaları Merkez Bankası’nın (MB) önümüzdeki Perşembe günü gerçekleştireceği faiz kararının verildiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı endekslendi. Merkez Bankası toplantı sayısını 8'den 12'ye çıkarmıştı.

PPK, bu yılın son toplantısını 12 Aralık'ta, 2020'nin ilk toplantısını ise 16 Ocak'ta yapacak. PPK'nın, önümüzdeki hafta faizi 100-200 baz puan arasında indirmesi bekleniyor. Ağırlıklı olarak 125 baz puanlık indirim bekleniyor. Merkez Bankası başkanlığına Murat Uysal'ın atanmasının ardından gerçekleştirilen 3 PPK toplantısında faiz 10 puan düşürülerek yüzde 24'ten 14'e indirilmişti.

ENFLASYON YÜZDE 10

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyon kasımda yüzde 0.38 artarken, yıllık bazda yüzde 10.56 olmuştu. Merkez Bankası’nın faizleri enflasyona paralel yüzde 12 seviyelerine doğru çekmesi bekleniyor. Faiz indirimi beklentisi ise özellikle hisse senedi cephesinde yükselişi destekliyor. 109 bin puana yükselen borsa yılın zirvesine ulaşmış durumda. Faiz indirimi beklentisiyle borsada yükselişin sürmesi bekleniyor. Bir taraftan da ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmeleri takip ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gnçlk06 Aralık 2019 13:49

    Faizlerin normalden inmesi. kredi çekme imkanı olan bireylerin borçlanması ve tuketmesi demektır. amaç budur. devlet memurları için iyi mesela ev kredisi çek ev al.. ama bazı bireyler kredi kart vb. borç içinde faizlerle kıvrınmaya baçlayacaktır. fabrikalar maobılya, beyaz eşya, otomobıl, kucuk mutfak urunlerı, tekstıl, halı, vb. vb. üretecek. kredi çekenler taksıtle vb bunları alacaktır. ama kredi ile yapılan bu işlerde hacize düşen bireyler olacak. kimseye faydası olmayan fabrıkalar bu tip zava zingoları uretecek.. millette aktivite fırsat oldu diyip gereksiz şeyleri alacak, evini yenıden döşeyecektır. sonuç? gereksız geri dönüşü olmayan harcamalarla kısır döngü sürecektır.bu model kime ne fayda sağlar? bu mantıkla nereye gider bu işlerin sonu? ben anlamıyorum. kodamanalar betona gomdu krediyi.. kucuklerde gereksiz urunlere gömecek. getirisi olmayan faydasız tuketım yolu = faiz indirimi ile teşvik ediliyor... çözüm TEK BAŞINA BU DEĞİLDİR...

  • BİR DOST07 Aralık 2019 12:55

    Faiz indirimine karşı çıkmak için harcayacağın enerjiyi keşke ülke menfaatine çalışarak harcasaydın.

  • osman acar06 Aralık 2019 13:45

    % 10 olduğuna inanıyor musun?