E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'nın kararı ne olacak?---

Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?
20 Ocak 2014 - 07:53 borsagundem.com

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararının ne olacağını tahmin etti

Dolar TL kuru geçen hafta cuma günü 2.2289 ile tüm zamanların rekorunu kırarken, kur artışının başta enflasyon olmak üzere makro ekonomik göstergelere etkisinden endişe ediliyor. Akşam'ın haberine göre, Merkez Bankası'nın Ocak ayı içerisinde 1 milyar dolarlık döviz satışına rağmen kurdaki tırmanış sürerken, yarın gerçekleştirilecek ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında MB'nin dolara karşı nasıl bir manevra alacağı merak ediliyor.

FAİZ ARTIŞI EK YÜK BİNDİRİR

Yarın yapılacak yılın ilk PPK toplantısı, bu yüzden hayati önem taşıyor. PPK’dan artırım kararı beklemeyen ekonomistlerin önemli bir bölümü “dövizdeki yükseliş nedeniyle reel sektör ciddi bir yük altına girdi. Bu zamanda yapılacak bir faiz artırımı ağır yük altındaki reel sektörün borçlanma maliyetlerini de yükseltir” görüşünde…  

SEÇİMLERE KADAR ROTA DEĞİŞMEZ

Piyasa çevreleri ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağını öngörürken, ekonomistler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazıları PPK toplantısından 50 ile 75 baz puanlık faiz artışı beklerken, bazıları ise MB'nin döviz satışları ile yola devam edeceğini ve seçimlere kadar bir rota değişikliğine gidilmeyeceğini öngörüyor.

YATIRIM İŞTAHINA DARBE VURUR

Bazı ekonomistlere göre tüm varlık fiyatları üzerinde politik risk fiyatlaması devam ediyor. Bu aşamada yapılacak bir müdahale faiz silahının etkinliğini düşürür. Faiz artarsa; yüksek kur nedeniyle önemli bir maliyet artışıyla karşı karşıya kalan reel sektörün kredi faizleri de yükseleceği için hem dış hem iç borçlanma maliyeti artar. Bu durumun da özellikle özkaynak yapısı zayıf şirketler açısından sıkıntı yaratabileceğine işaret eden uzmanlar, yatırım iştahının da olumsuz etkileneceğini savundu.

ZK'LARDA İNDİRİM YAPABAİLİR

T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil: Merkez, seçimlere kadar faizleri artırmak istemeyebilir. Döviz likiditesini rahatlatmak için birtakım şeyler yapabilir. Zorunlu karşılıklarda indirime giderek döviz likiditesini artırabilir ancak bu adım da yetersiz kalacak.

SÖZLÜ MÜDAHALE BEKLİYOR

İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay: MB'nin döviz satarak değil yeni bir strateji geliştirmesi gerekiyor. ABD'den olumlu veriler geliyor ve tahvil alımlarını azaltacaklar. Bu da doları dışarıda güçlendiriyor. İçerde ise politik riskler sözkonusu. Dolayısıyla MB  yeni bir strateji belirlemesi şart.

BÜTÜN YÜK TL'DA, MB DEĞİŞİKLİK YAPMAZ

Burgan Menkul Değerler Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: Genel piyasa anketine göre faizde artış beklenmiyor. MB faizerde bir değişikliğe gidilmeyeceği mesajını vermişti. Bütün yük TL'de. Bundan bir rahatsızlık yoksa mevcut yolla devam edilir.

MERKEZ İHRACAT KREDİSİNE GÜVENİYOR

Şeker Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin: Yerel seçimlere kadar MB'nin faiz artırımı yönünde bir adım atması beklenmiyor. Döviz satım ihalelerıyla yola devam edecek. Ayrıca MB ihracat reeskont kredilerinden gelecek dövize güveniyor. Çünkü bunlar direkt olarak kendi rezervleri olacak. 13-14 millyar dolarlık bir para söz konusu. MB'nin bu paraya güvenip döviz satım ihalelerine devam edeceğini düşünüyorum.

FAİZDE ARTIŞ SADECE FİYAT İSTİKRARI İÇİN DÜŞÜNÜLMELİ

DenizInvest Başekonomisti Özlem Derici: MB, BDDK önlemleri ve son vergi zamları ile darbe alacak iç talebe para politikası ile ek bir yük getirmek istemeyecek. Faiz artışı kurdan çok fiyat istikrarı kaygılarıyla gerçekleşmeli.  Döviz kurunun enflasyon üzerindeki tahribatı, gevşeyen talep koşulları sayesinde bir miktar azalabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gok20 Ocak 2014 11:00

    İŞLER İYİKEN BEDE BAŞKANLIK YAPARIM ASIL ŞİMDİ İŞ ÇIKTI ORTAYA VE TABİKİ KİMSE YOK EL KOL BAĞLI ISRARA DEVAM HAYDİ KURTARINDA GÖRELİM KENDİNİZİ ADamlar bindi tepenize ister istemez yapacaksınız istediklerini yoksa yok olur gidersiniz

  • ibrahim özbek20 Ocak 2014 10:10

    Merkez bankası diye br şey kalmadı adamlar piyasadan kaçtı şu an bankanın derinliklerinde yaşıyorlar gördük güçlü ekonomiyi

  • Yandık20 Ocak 2014 09:31

    Başkan artık ne yapacaksan yap ! Hiç bir şey yapamıyorsan istifa etmesini de mi bilmiyorsun ? Elimizde bir çok müdahale aracı var diyorsun , hiç bir şey yapmıyorsun . Adama sorarlar o zaman sen ne iş yaparsın orada ?

  • Borsacı20 Ocak 2014 09:23

    Merkez asla bağımsız değil ! Ortalık yangın yeri , başkan daha uyanamadı. Kimden korkuyorsun ? Millete nasıl hesap vereceksiniz ? bu dolara ne zaman müdahale edeceksin ? Battıktan sonra mı ? Yazıklar olsun !!!! hiç yoktan kriz çıkardınız , bu inat niye ?

  • Dövizci20 Ocak 2014 09:11

    Yılsonu 1.92 dedi nerelere geldik . Başkan istifa etmeyi düşünüyor mu acaba ? Yoksa bir zamanlar gazi erçelin yaptığını mı yapıyor ?

  • Bu saatten sonra20 Ocak 2014 09:06

    MB bu saatten sonra faizi artırsa bile etkisi az olur. Son Treni kaçırdı maalesef.

  • Trader20 Ocak 2014 09:02

    Adamların tuzu kuru senin benim gibi mi ? Alıyor 20 bin tl maaş ohhh keyfine bakıyor !!! Senin borsada paran batmış kimin umurunda ... Ay 29 maaş 30 gel ketfim gel ...

  • Bağımlı MB20 Ocak 2014 09:00

    Hükümetin ağzına bakmaya devam ederse ne faiz artırır ne de bir şey yapabilir? Hükümetin zaten faiz lobisi takıntısı sayesinde kurlar daha da çıkacak. Bunlar özel sektörü batıracaj

  • Borsamani20 Ocak 2014 08:55

    Artır şu faizi veya zorunlu karşılıklarda indirim yap. doların ateşini düşür. Borsadaki paramız senin yüzünden eriyip gitti. yazıklar olsun , öylece seyrediyor. Sen ne iş yaparsın orda ? Ekonomi batıyor merkez seyrediyor. Şimdi müdahale etmicen de ne zaman edicen ? merak ediyorum doğrusu .

  • Küçük Yatırımcı20 Ocak 2014 08:51

    MB. mutlaka bir şeyler yapmak zorunda !!! Öylece kurun yükselişini seyredemez ... Yaktın bizi başçı !!! Dolara dur de artıkkkk !!!!!!!!!!!!