E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez dolara 'dur' dedi---

Merkez dolara 'dur' dedi

Merkez dolara 'dur' dedi
21 Aralık 2011 - 07:46 borsagundem.com

Küresel piyasalardan ayrışan ve içerde kurumsal döviz talebiyle 1.90 lirayı aşarak tarihi rekor kıran dolar, Merkez Bankası’nı rahatsız etti

Merkez Bankası’nin iki hamlesiyle doların yönü 1.87 liraya çevrilirken, yurtdışında da doların değer kaybetmesi bu düşüşte rol oynadı. Merkez Bankası dün 350 milyon dolarlık döviz satışının yanında bugün ve yarın için maksimum 1.7 milyar dolarlık döviz satış tutarı açıkladı. Merkez’in iki hamlesinin ardından dolar 1.87 liraya kadar geriledi.
Kurum talepleri ile tırmandı
Haftaya 1.88 lira seviyesinden açılışla başlayan dolar, önceki gün yurtdışı piyasalardan ayrışarak içerde kurumların dolar talebiyle hızla tırmanmaya başladı. İki kurumun piyasada Dolar almasıyla 1.90 lirayı aşan dolar tarihi rekor seviyesine ulaştı. Merkez Bankası döviz satım ihalesinde tutarı 350 milyon dolar olarak açıkladı. Bu tutarın tamamını satan Merkez Bankası’nın ihalesine talep 608 milyon doları buldu. 350 milyon dolarlık satış ile 1.90 liranın altına gerileyen dolar 1.89 liradan işlem gördü. Merkez Bankası 21-22 Aralık’ta ihaleler yoluyla satılacak toplam maksimum döviz tutarını 1.7 milyar dolar olarak belirledi. Bu açıklamanın ardından dolar talebi hız kesti ve dolar bankalararası piyasada 1.8820 liraya kadar geriledi. Serbest piyasada da günü 1.8860 liradan tamamladı.
İMKB yüzde 2.73 yükseldi
DÖVİZ piyasası iç dinamiklerle hareket ederken, hisse senetlerinde gözler yurtdışındaydı. Avrupa borsalarında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket sergileyen hisse senetleri piyasasında İMKB yüzde 2.73 yükseliş yakaladı. İMKB güne önceki gün kapanış yaptığı 50 bin puan düzeyinden başladı. İMKB günün ikinci yarısında 51 bin puan seviyesine tırmandı. Avrupa borsalarında yüzde 3 varan değer artışlarıyla yükselişini sürdüren Ulusal 100 Endeksi yüzde 2.73 değer kazanarak 52.126 puandan kapandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)