E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez dolara sınır çekti---

Merkez dolara sınır çekti

Merkez dolara sınır çekti
20 Ağustos 2011 - 10:10 borsagundem.com

Merkez Bankası, dış piyasalardaki gelişmelere paralel içerde hareketlenen döviz piyasasına dün satış miktarını artırarak müdahale etti.

Merkez Bankası, 100 milyon lira olarak uyguladığı döviz satış ihalesini dün 140 milyon dolara çıkardı. Sabah saatlerinde 1.80 lira sınırına dayanan dolar, müdahaleyle 1.78-179 aralığında kaldı.ULUSLARARASI piyasalardaki kırılganlığa paralel dövizde artan oynaklığa Merkez Bankası’ndan dün önemli sayılabilecek müdahale oldu. Dün sabah saatlerinde doların, 1.80 liraya dayanmasının ardından Merkez Bankası günlük döviz satım ihalesinde miktarı dün aldığı bir kararlarda 40 milyon dolar birden artırdı. 5 Ağustos’tan bu yana günlük 100 milyon dolarlık satım ihalesi yapan Merkez Bankası, dün 140 milyon dolarlık ihale açtığını duyurdu. Merkez ilk döviz satım ihalesine ise 50 milyon dolarla başlamıştı.
Son 5 yılın en büyük miktarı
Merkez Bankası’nın dünkü satış ihalesinde uyguladığı tutar, aynı zamanda son 5 yılın en yüksek miktarı oldu. Merkez Bankası, en son 2006 tarihinde 500 milyon dolarlık iki satış ihalesi düzenlemişti. 2007 yılında satış ihalesi düzenlenmezken 2008’de yapılan ihalelerde 50 milyon dolarlık günlük dilim uygulanmıştı.
Müdahale, çıkışı frenledi
Merkez Bankası ihalede döviz satış miktarını yükseltmeden önce dolar, bankalararası piyasada Euro’nın 1.42 dolar seviyesine kadar gerilemesinin de etkisiyle 1.7986 liraya kadar çıktı. Dolardaki bu hızlı çıkışın ardından Merkez Bankası’nın söz konusu açıklaması geldi ve dolardaki çıkış durdu. Hatta birara 1.78 lira seviyesine kadar geriledi. Gün içinde bankalararası piyasada 1.79 lira sınırında işlem gören dolar, serbest piyasada da 1.7850 liradan kapandı. Doların sabah saatlerinde hızlı çıkışında, Avrupa’da artan endişelerin de etkisiyle Euro’nun Dolar karşısında inişe geçmesi de etkili oldu. Euro, dün dış piyasalarda 1.43 dolar seviyesinden 1.42 dolar seviyesine geriledi.
930 milyon dolar sattı
Merkez Bankası’nın kısa süre önce başlayan satış ihalelerinin toplam tutarı önceki gün itibariyle 790 milyon dolara ulaştı. Dünkü satışla birlikte bu miktar 930 milyon dolara çıktı. Bu zamana kadar yapılan ihalelerde ortalama satış fiyatı 1.7633 TL olarak gerçekleşti. En yüksek fiyat 1.7831 TL, en düşük 1.7325 TL oldu. İhalelere toplam teklif tutarı satılan rakamların ortalama 2.37 katı oldu. Hafta başında aynı miktarda bir satım ihalesi daha yapılırsa 2001’den sonra miktar olarak da Merkez Bankası en güçlü satış müdahalesini yapmış olacak.
Petrol 81 dolara indi
KÜRESEL ekonomideki toparlanmanın yavaşlamasının küresel petrol talebini olumsuz etkileyeceği endişeleri ham petrol fiyatlarını düşürdü. Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 81 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 106 dolar seviyesinde işlem görüyor. ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı dün Asya’daki işlemlerde 1.11 dolar değer kaybederek 81.27 dolardan işlem görmeye başladı. ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı önceki gün 5.20 dolar düşüşle 82.38 dolardan kapanmıştı. Londra Brent tipi ham petrolün eylül ayı teslimi varil fiyatı da 71 sent azalışla 106.28 dolardan satılıyor.
Altın 1881 dolara çıktı, Cumhuriyet 719 lirayı buldu
YATIRIMCILARIN ABD ve Avrupa’nın ekonomik görünümü hakkındaki endişeyle güvenli liman varlıklara yönelmesi sonucu altın rekor serisine dün de devam etti. Altının bir onsu 1880 doları aşarak rekor kırdı. Uluslararası borsalarda altının onsu dün 1881 dolar ile rekor yenileyerek tüm zamanların zirvesine çıktı. Altın fiyatları Kapalıçarşı’da da dış piyasalardaki tırmanışa paralel yükseldi. Önceki gün 704 bin liradan satılan Cumhuriyet Altını dün Kapalıçarşı’da çıkışını sürdürdü ve 2.13 primle 719 liraya yükseldi. Çeyrek altının fiyatı da 173 liradan 175 liraya çıktı.
New York’ta ‘altın alıyoruz’ tişörtüyle satıcı arıyor
ALTIN fiyatlarının rekor kırmasıyla borç krizi içindeki ABD’de, mücevher mağazaları altın bozdurmak isteyenleri cezbetmek için değişik yollara başvuruyor. New York’ta bir kuyumcu ‘altın alıyoruz’ yazılı tişört giydirdiği elemanını cadde üzerinde dolaştırarak müşteri çekmeye çalışıyor. Gvenli liman görülen altın küçük yatırımcının da istedği zaman hızlı bir şekilde bozdurma imkanı bulunması nedeniyle ilgi alanına girmiş durumda. Bütün bu gelişmeler bir yandan altın fiyatlarına rekor üstüne rekor kırdırırken, bir yandan da altının yeni balon olup olmayacağı tartışılıyor.
Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)