E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez doları frenleyemedi---

Merkez doları frenleyemedi

Merkez doları frenleyemedi
27 Eylül 2014 - 06:46 borsagundem.com

Merkez Bankası, 2.26 TL’ye çıkan doları frenlemek için günlük döviz satım ihale tutarını 40 milyon dolara çıkardı

Merkez Bankası son günlerde döviz kurlarında görülen oynaklık sonrası döviz satım ihale alt limitini artırırken, piyasaya sağladığı likiditeyi de kıstı. Likidite sıkılaştırmaları sonrası Piyasa Yapıcı (PY) bankalar Merkez Bankası’ndan mayıstan beri ilk kez gecelik vadede repo imkanı kullandı.

Merkez Bankası dün ilk olarak en az 10 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihale tutarının 29 Eylül’den itibaren en az 40 milyon dolara yükseltileceğini açıkladı. Merkez Bankası, dün 10 milyon olarak açacağını ilan ettiği ihaleyi de 40 milyon dolar olarak açtı.
Öte yandan, Merkez Bankası daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada “örtülü faiz artışı” olarak da nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımları ile dün piyasayı ihtiyacın yaklaşık 5 milyar lira altında fonlayarak, gecelik piyasada faizlerin çift haneye yükselmesine neden oldu.
Merkez Bankası’nın bu adımlarının ardından 2.2680 TL ile 8 ayın zirvesindeki dolar, 2.25 TL’ye geriledi. Ancak, daha sonra tekrar 2.26 TL seviyelerinden işlem görmeyi sürdürdü.



Faiz artışı 2015’te

Morgan Stanley CEEMEA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Tevfik Aksoy, “Günlük döviz satım miktarlarının artırılması ile kurun oynaklığına bir miktar sınır getirilebilirse de kalıcı ya da belirgin bir etki geleceğine inanmıyorum. Ancak, TCMB’nin likiditeyi gerektiğinde çok fazla kısarak ve gecelik faiz koridorunun geniş aralığının verdiği avantajı kullanarak kura döviz rezervlerini azaltmadan stabilite getirmesi çok zor olmaz. TCMB’nin bundan sonraki dönemde faizleri sabit tutacağını ve 2015 yılında faiz artırımlarına başlayacağını düşünüyorum” dedi.

‘İhtiyaç halinde tutar artabilir’

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Merkez’in döviz satım ihale tutarını “en az” olarak açıklaması nedeniyle ihtiyaç halinde tutarın daha da artırılabileceğini söyleyerek, “Buna ek olarak dün 25 milyar TL olan repo dönüşünü de 20 milyar TL açarak TL likiditesini sıkıştırdı. Bu iki hareket ile spekülatif TL talebinin azaltılması ve yurtiçi kaynaklı döviz talebinin karşılanması amaçlanıyor” dedi.

‘Kararlar teknik gereklilikten’

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Bank Asya hisselerinin Gözaltı Pazarı’na alınmasıyla ilgili olarak aldıkları kararların teknik gereklilikler ve mevzuatın çizdiği çerçeve kapsamında alındığını söyledi. borsa İstanbul, Bank Asya hisselerini Gözaltı Pazarı Genelgesi’nin üçüncü maddesi ‘b’ bendini gerekçe göstererek geçici olarak işleme kapatırken, hisselerin 30 Eylül tarihinden itibaren Gözaltı Pazarı’nda yeniden işleme açılacağını duyurdu.

Hisseleri 7 Ağustos’ta işleme kapatılan Bank Asya, 15 Eylül’de yeniden işleme açılmış; ancak sert fiyat dalgalanması nedeniyle hisse 18 Eylül’de yeniden işleme kapatılmıştı. Hisseler, 24 Eylül’de ikinci seansta 0.69 lira baz fiyat ile yeniden işleme açılmıştı. Dün de iki kez işleme kapatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)