E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez dövizdeki düşüşten cesaret alıyor---

Merkez dövizdeki düşüşten cesaret alıyor

Merkez dövizdeki düşüşten cesaret alıyor
08 Mayıs 2014 - 14:03 borsagundem.com

Dolar kurundaki düşüş Merkez Bankası'nın elini güçlendirdi

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümit, dövizde yaşanan gerilemenin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na (TCMB) cesaret verdiğini kaydetti. 
Ümit Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB’nin döviz alım tutarını 40 Milyar Dolardan 20 Milyar Dolar seviyesine indirmesinin kur tarafında yaşanan sert geri çekilme ile açıklanabileceğini vurguladı.
Ümit, USD/TL kuruna bakıldığında, 2.15 seviyelerinden 2.07 seviyelerine kadar gerileme yaşandığının görüldüğünü aktardı ve "Bir miktar daha gerileme potansiyeli var" diye konuştu. 
Faizlerde gevşemenin devam ettiğine dikkat çeken Eren Can Ümit, gösterge faizlerin de %9 seviyesinin altına sarktığının görüldüğüne işaret eden Ümit, şu şekilde konuştu:
"Ayrıca yurtdışı piyasalarda FED’in genişleyici para politikasına uzunca bir süre devam edeceğine piyasalar inanmış durumda. Avrupa Kıtası’ndan ise genişleyici politikalarının artırılması beklenmekte. Tüm bu gelişmelere baktığımızda TCMB iç ve dış konjonktürden memnun. Dövizde yaşanan gerileme TCMB’ye cesaret vermekte. İlerleyen günlerde 
ekstra bir gelişme yaşanmadığı sürece Dolar satım ihalelerinin tamamen bitirilmesi beklenebilir. Bu karar aynı zamanda TCMB’nin Mayıs ayında politika faizlerinde indirime gider mi sorusunu da beraberinde getirmekte. Fakat şu noktayı belirtelim ki döviz satım ihaleleri ile faiz oranları arasında şu aşamada ilişki kurmak yanlış olacaktır. Hatırlanacağı gibi yurtiçi enflasyon oranlarının beklentilerden yüksek seyretmesi, özellikle Çekirdek enflasyon rakamının ( H Endeksi ) çift hanelere ulaşması TCMB’nin faiz indirimi konusunda beklemeye geçmesine neden olabilir. Haziran ayı enflasyon rakamı görülmeden faizlerde indirim beklemiyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • berkay08 Mayıs 2014 15:30

    faiz indirimi kaçınılmazdır, eli kulağında haber gelir.. bankalar çoşacak dolası ile borsa da nasibini alacak