E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Merkez faiz artırır'---

'Merkez faiz artırır'

'Merkez faiz artırır'
27 Ocak 2014 - 14:49 borsagundem.com

Financial Times Gazetesi, Para Politikası Toplantısı'nı faiz artırım işareti olarak yorumladı

Lira’nın dibe inmesi üzerine Para Politikası Kurulu’nun Salı günü olağanüstü bir toplantı yapacak olması, yurt dışında “lirayı düşüşünü durdurmak için bir faiz artışı işareti” olarak değerlendirildi.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Para Politikası Kurulu’nun olağanüstü toplantısına dikkat çekerek “Hükümetin uzun bir süredir böyle bir adıma karşı çıkmasına rağmen Türkiye’nin Merkez Bankası, TL'nin dibe inmesi üzerine olası bir faiz artırımına işaret etti” dediği haberinde toplantıdan bir faiz artışı çıkması beklentileri üzerine TL'nin hemen yükseldiğine dikkat çekti.
Analistlerin, toplantı kararının, bankanın faiz oranlarını artırmadan TL'yei istikrarlaştırma girişimlerinin başarısızlığının ardından geldiğini söylediklerini kaydeden gazete, şöyle devam etti:
“Turkiye’nin kökleri İslam’da olan hükümet, hassas bir seçim yılında faizlerde herhangi bir artışa karşı olduğunu defalarca belli etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, ülkenin büyümesini engellemeye çalıştığı öne sürülen ‘faiz lobisi’ dediği güçlere defalarca çattı.”
Buna karşın Türkiye’nin, yüzde 80’ni kısa vadeli sermaye girişleri ile finanse edilen 60 milyar dolar düzeyindeki cari işlemleri açığı ve “30 milyar dolar altında tahmin edilen sınırlı döviz rezervleri ile devam eden siyasi türbülansın yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği” belirtildiği haberde, Başbakan Erdoğan’ın, hukuk üstünlüğü olmayan bir ülkeye yabancı sermayenin gelmeyeceği yönündeki açıklamalarına kızdığı TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’a yönelik “ihanet” tepkisi de vurgulandı.
FT’nin, Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığı meselesinin spotların altına girdiği savunduğu haberinde UBS analisti Reinhard Cluse’nun değerlendirmelerine de yer verdi.
Cluse ise, “Açık ki Türkiye’nin siyasi kurumlarında faiz artırımları karşıtı net bir tercih var. Ancak bunun alternatifi daha zayıf bir para birimi, daha yüksek tahvil getirileri ve daha yüksek enflasyon olduğu bir zamanda daha yüksek faiz oranlarını kabul edilemez gibi gören siyasi bir perspektif beni şaşırtıyor” sözlerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sait28 Ocak 2014 00:36

    Alım yapın dövize devamı var

  • reis27 Ocak 2014 22:31

    katılıyorum arkadaşın yorumuna başbakan faiz lobisi böyle istiyor dedikce kılınctar oglu hani nerde lobi diyordu alsana faiz

  • reis27 Ocak 2014 22:29

    bu ülke ne faizler gördü zamanında bu lar yüzde 10 u bile degil

  • davut 27 Ocak 2014 20:30

    bazı kendini bilmez gazeteciler milletin aklını bulandırmak için başbakan faiz lobisinin işi bu dediğinde nerde faiz lobisi deyip başbakanı paranoyak olmakla itham ediyorlardı. işte görsünler faiz lobisini faizin yükselme ihtimali bile doları düşürmeye yetti.

  • dvt27 Ocak 2014 20:26

    feto ve çetesi kına yaksın.kimlerin ekmeğine yağ sürdüklerini de bu millet görsün.

  • ata27 Ocak 2014 16:25

    Karizmayı yerle bir etmeden yapsaydın ya bu işi, RTE'ye yarancam diye rezil ettin kendini...

  • d27 Ocak 2014 16:15

    Faiz lobisinin zafer çığlıkları.Maalesef mağlup oldun Merkez Bankası.

  • grimm27 Ocak 2014 16:14

    FT finansal oligarşinin tetikçiliğini yapıyor borsagündem de bunu yayınlıyor

  • özgur27 Ocak 2014 15:55

    merkez bankasının toplantı kararı bile doları tepetaklak ettiyse gelecek faiz artırım kararı ne yapar artık siz düşünün.....

  • vatandaş27 Ocak 2014 15:54

    rte'yi sevmiyorum.ahmet kendin için konuş ! halk diyip genele yayma

  • aiai ye cevap27 Ocak 2014 15:45

    O zaman sen kaç saklan :)

  • ahmet27 Ocak 2014 15:37

    ne buyuksun recep tayyip erdogan turkiyenin yerini bilmiyeneler turkiyeyi anlık takip eder oldular. onlar yırtındıkca sen buyuyeceksin tayyip amca.bu halk seni seviyor.aramızda kallesler olsada.

  • yakhan27 Ocak 2014 15:36

    pis dış mihraklar bölemeyeceksiniz bu ülkeyii

  • özgur27 Ocak 2014 15:19

    Financial Times Gazetesi sana ne sana girip cıkan ne şimdde nb ile hükümeti birbirine düşürmye çalışıyorsun baktınız halkı birbirine düşüremiyorsunuz şimdide kurumları birbirine düşürmye çalışıyorsunuz....

  • aiaiaieaiea27 Ocak 2014 14:59

    seve seve arttırmazsan , nasıl arttıracağın belli :)

  • süleyman27 Ocak 2014 14:58

    financial times demiş ki hükümetin kökleri islamda. senin kökün nerede. kökünüzü kurutacağız.