E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez faizi yükseltti---

Merkez faizi yükseltti

Merkez faizi yükseltti
07 Haziran 2018 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası politikası faizini 125 baz puan artırdı

TCMB Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16,5’ten yüzde 17,75’e yükseltilmesine karar verdi.

Merkez Bankası'nın 1.25 puanlık faiz artışı piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Ekonomistlerin bir kısmı Merkez'den faiz artışı beklemezken, bir kısmı da TCMB'nin politika faizini 50-100 baz puan artırmasını bekliyordu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü
gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve
enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın
güçlendirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ampul08 Haziran 2018 03:58

    secime kadar dolari dusurelim de nolursa nolsun taktigi bizim millet dolar cikti mi sizlanir, faiz cikmis bilmezki faiz yukselince vatandas yatirim yapamaz, para bulmak pahali hale gelir.adam gunah demeden faize parasini koysa garanti %20 ye yakin getiri.bu ortamda para ticarete girmez, piyasa zorlanir.zor durumdaki sirket yada vatandas yuksek faizle bankaya borclanir genelde borcunu odeyemez ipotek verdigi mallarinida kaptirir. sonuc iflas husran gozyasi... ne yazik ki faiz lobisi kazandi...

  • atakan08 Haziran 2018 00:11

    Ekonomi ve maliye politikanız çöktü. Emirle faizlerin düşmeyeceğini size londra da öğrettiler mi . Bundan önceki merkez bankası başkanını faizleri yükseltti diye fetöcülükle suçlamıştınız. Şimdiki merkez bankası başkanı için neler düşünüyorsunuz ?

  • KILIÇ07 Haziran 2018 22:01

    DOLARI OLANLAR SIZLANMAYA BAŞLAMIŞ HA HA HA.DİP GÖRENE KADAR ARTIŞ DEVAM ETMELİ TL İLE AYNI SEVİYELERE GELMELİ.

  • emekci07 Haziran 2018 21:47

    Tayyip diz çöktü İngiliz Faiz Lobisine...

  • Misafir07 Haziran 2018 19:59

    Ekonominin E sinden anlamayan Reis, faiz tüm kötülüklerin anasıdır, tüm ekonomistlerin tersine düşür faizi düşşün enflasyon diyen Reis, bak faizler nereye geldi. Yapısal reform,üretim ekonomisi olmadan olmaz. Merkez bankasından tek başına bu kadar, ekonomi ve maliye polikanız çöktü.

  • mzd07 Haziran 2018 19:51

    insan oğlu dayak yemeden doğruyu göremiyor-ben başka yüzyılda yaşama hakkımı kullanmak istiyorum-herşey şaka gibi enflasyona faize bak

  • Emekci07 Haziran 2018 16:44

    Tayyibi diz cokturduler, arkadan da tiklatiyorlar. Yavaş yavaş. %18i buldu faizler yani

  • Yusuf Kaya07 Haziran 2018 21:47

    tık tık tık

  • sefer07 Haziran 2018 16:16

    doların ateşi sönecek gibi değil. geçici çözümlerle anca bu kadar düşüyor düştüğü yerden topluyorlar.

  • belirsizlik07 Haziran 2018 16:11

    neyse, ülkenin yönetilemediği reisin ekonomiden anlamadığı ortaya çıktı. yalnız 4,60 tl üzeri dolar almak artık riskli paranız varsa tl faize yatırın.

  • BENGIN07 Haziran 2018 14:55

    REİS FAİZ YÜKSEK Mİ NE ZAMAN İNECEK KİM 22 ORANDAN FAİZ ALACAK ONLARI DUYMAK İSTİYORUZ.

  • bu dünyadan biri07 Haziran 2018 14:35

    Seçim öncesi sürpriz değil. Tek hedefleri iktidar ve oyların düştüğünü biliyorlar, onun için dövizi düşürmek zorundalardı.

  • Yasar07 Haziran 2018 14:30

    Bunu adımları beklemeden sırayla ve piyasaları tedirgin etmeden atılsaydı olmuyor muydu?

  • parol07 Haziran 2018 14:27

    RTE nin kulakları çınlasın Londra konuşması bize milyarlara mal oldu. Böyle ekonomisti Faiz lobisi çok sevmiştir.

  • Savas07 Haziran 2018 14:22

    Demek ki neymiş, Kerameti kendinden mechul iktisat teorileri yerine herkes işini yapacak

  • iso07 Haziran 2018 14:08

    Bizim merkez de arap atı gibi sonradan açıldı :D