E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez 'gerek yok' dedi, dolar fırladı---

Merkez 'gerek yok' dedi, dolar fırladı

Merkez 'gerek yok' dedi, dolar fırladı
22 Haziran 2013 - 07:10 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın ‘Pazartesi ek sıkılaştırmaya gerek yok’ şeklindeki açıklaması doları 1.94'ün üzerine taşıdı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl bitmeden tahvil alımlarını azaltabileceğini açıklamasının ardından gelişmekte olan piyasalardan sert çıkışlar sonrası 1.94’ü aşarak tarihi seviyelerinden işlem görürken, sepet bazında TL 2.26 ile zirveyi gördü.
TCMB adımları ve bireysel müşterilerin son iki günde 1 milyar doları aştığı tahmin edilen döviz satışları TL’ye destek olurken, bankacılar önümüzdeki dönemde de TL’nin kırılgan kalmaya devam edebileceğini TCMB’nin adımlarının oldukça önemli olacağını söyledi.
Merkez Bankası politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak art arda üçüncü günde de ek parasal sıkılaştırmaya devam etti. TCMB’nin ek sıkılaştırma adımlarının ardından ortalama fonlama maliyetinin dün yüzde 5.50’li seviyelere yaklaştığı ifade edildi.
TCMB ayrıca ek sıkılaştırmayı destekleyici gün içi döviz satım ihalesi de gerçekleştirdi. Önceki gün açtığı ihaleler ile toplam 350 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştiren TCMB dün de 50 milyon dolar sattı.
‘Ara PPK düzenlenebilir’
TL, FED açıklaması ardından tarihi zirvesini test ederken bankacılar, küresel piyasalardaki satış baskının devam etmesinin TCMB’yi ara bir Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı düzenleyerek faiz koridorunun yüzde 6.5 olan üst bandını artırmaya itebileceğini belirtti.
TCMB’nin politika faizi yüzde 4.5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizi yüzde 3.5, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.
‘Yabancı satışları var’
“Piyasalarda satış baskısı çok büyük oldu. Bunun önemli bölümü sadece FED” diyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin ‘Pazartesi ek sıkılaştırmaya gerek yok’ şeklindeki açıklaması kurda yukarı yönü serbest bıraktı. Özelikle yabancı çıkışlarının sert olduğunu görüyoruz” dedi.
Bankacıların hesaplamalarına göre döviz tevdiat hesaplarından son iki günde en az 1 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirildi. Ayrıca bankacıların tahminine göre TCMB’de TL karşılığı olarak tutukları dövizin zorunlu karşılıklarının bir kısmını da geri çekti.
Bir haftada 200 baz puan arttı
Piyasalardaki bozulma faize de yansırken, 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin faizi önceki gün yüzde 8.32’de bulunurken, dün yüzde 8.83’e yükseldi. 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin faizi dün yüzde 8.05’i gördü. Faizdeki bir haftalık yükseliş yaklaşık 200 baz puana ulaştı.
Başçı: Küresel piyasalarda sakinleşme gözleniyor
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, küresel piyasalarda sakinleşmenin gözlendiğini belirterek, “Sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabiliriz” dedi.
Başçı yaptığı yazılı açıklamada, küresel piyasalarda sakinleşmenin gözlendiğini ifade ederek, “Sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki Pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • güneş24 Haziran 2013 09:06

    mesele rezerv meselesi değikli hepsinide satsalar hepside gider,dolar yükselmeye devam eder,satmasınlar mecbur değiller öyle değil mi, zamanında her kes ayagını yorganına göre uzatsın denildi değil mi

  • güneş24 Haziran 2013 09:03

    yabancı çıkmak mı isyor çıksın, merkez döviz satışı yapmasın, hatta alım yapsın hem piyasaya lirada vermiş olur, yabancılar sanayi yatırımı yapmış olsalardı hemen çıkamazlardı demekki yalan yatırım yapmışlar gerçek para alıyorlar nasıl oluyorsa

  • 22 Haziran 2013 09:14

    Rezervleri kullanamıyorlar demekki:)